Monte dei Paschi

Najstarejša banka na svetu prepuščena državni pomoči

M.K./STA
22. 12. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanska banka Monte dei Paschi v dokapitalizacijskem postopku, v katerem je male in institucionalne vlagatelje pozvala k vpisu in vplačilu novih delnic, ni uspela zbrati potrebnih petih milijard evrov.

Profimedia
Banka Monte dei Paschi se je poleti najslabše odrezala na obremenitvenih testih.

"Ni bilo možno zbrati vsote petih milijard evrov," je v današnjem sporočilu zapisala banka in dodala, da je temu botroval premajhen interes ključnih vlagateljev.

Najstarejša banka na svetu, sicer pa tretja največja italijanska banka, je v začetku tedna napovedala dokapitalizacijski postopek, saj mora kapital povečati za pet milijard evrov.

Če banki ne bo uspelo povečati kapitala, bo v njeno reševanje morala vstopiti država, ki ima v njej štiriodstotni lastniški delež. Italijanska banka naj bi imela le še za štiri mesece likvidnostnih sredstev, medtem ko bi po poročanju medijev lahko trajalo do tri mesece, da ji država odobri pomoč.

Evropska centralna banka je dala najstarejši banki na svetu do konca leta čas, da pridobi pet milijard evrov. Italijanska vlada pa je že izpostavila pripravljenost, da pomaga banki, če bo to potrebno.

Monte dei Paschi se je poleti najslabše odrezala na obremenitvenih testih, ki jih je v 51 velikih evropskih bankah izvedel Evropski bančni organ in velja za najbolj akutno težavo italijanskega bančnega sistema, ki ga sestavlja okrog 700 bank.