Osamosvojitvena Slovenija

Narodnobuditeljski klic Janeza Janše

M.K./STA
22. 12. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti na Ravnah na Koroškem je prvak SDS Janez Janš pozval k prebuditvi dela osamosvojitvene Slovenije, ki je zaspala.

STA
Ko se dogajajo krivice, se je po besedah Janše treba razjeziti.

Slovesnost pred prihajajočim državnim praznikom sta na Ravnah na Koroškem pripravila Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in stranka SDS. Slavnostni govornik Janez Janša je zbrane v nabito polni dvorani kulturnega centra večkrat spomnil na čas pred in ob osamosvajanju Slovenije pred 25 leti in ob tem poudaril tudi vlogo Koroške. Malo je držav, ki so nastale na tako demokratičen način in praznik obletnice plebiscita in razglasitve izidov plebiscita, 26. december, po njegovih besedah upravičeno nosi naziv dan samostojnosti in enotnosti.

Čas slovenske osamosvojitve je čas, ki je vrednostno središče slovenskega naroda, danes pa živimo v času odmika od vrednostnega središča slovenskega naroda, v času krize, je dejal Janša. Ob tem je dodal, da sociologi pravijo, da bolj ko nekdo upravlja državo v nasprotju z vrednostnim središčem, na podlagi katerega se je oblikovala država, večja je kriza. V tej formuli je po njegovih besedah tudi rešitev. Če hočemo priti iz krize, je treba v ospredje postavljati tista zgodovinska obdobja, ki so Slovence združevala, ne pa tista, ki so jih razdruževala, je dodal prvak SDS.

Pred 25 leti je bila želja ljudi po normalnem življenju zase in za otroke in velik del teh sanj se je Slovencem po besedah Janše uresničil, ne pa vse. "Tisti del, ki je ostal neuresničen, je ostal neuresničen predvsem zaradi tega, ker se velik del tega časa zadnjih 25 let Slovenijo skuša upravljati v nasprotju z vrednostnim središčem," je prepričan Janša.

Kot je dejal, je del te Slovenije, ki se je pred 25 leti borila, v tem času zaspalo, obupalo in ostalo doma, ko bi lahko uporabili edino orožje, ki je v demokraciji orožje sprememb, to je volilni glas. Tisti del, ki ni zaspal, med katere šteje tudi udeležence današnje prireditve, pa je Janša pozval, da mora v prihodnje postati bolj glasen.

Meseci, ki so pred nami, bodo po njegovih besedah prinesli velike spremembe, rezultati pa bodo odvisni tudi od tega, kako bo Slovenija ravnala. Mir ni samoumeven, zahodna zavezništva niso samoumevna, Nato ni samoumeven, Evropska unija ni samoumevna, je opozoril Janša in dodal, da mora biti Slovenija v tem prepišnem času močna, močna pa je lahko, če je enotna.

Ko se dogajajo krivice, pa se je po besedah Janše treba razjeziti. In v prihodnjem letu se je treba kdaj tudi razjeziti in uporabiti demokratične instrumente, ki jih imamo, da stvari spremenimo, je zbranim še dejal Janša.