Preprodajali in tihotapili

Goriški najstniki v primežu policije

kp
22. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanskim in slovenskim policistom je v skupni akciji uspelo stopiti na prste prestopniški združbi. Nekaj mladostnikov so že kazensko ovadili zaradi preprodaje in tihotapljenja droge.

Profimedia
Mladostniki so iz preprodaje ustvarili pravi biznis.

Italijanski policisti – goriška mobilna enota – so že dalj čas pozorno spremljali dogajanje v njihovem mestu; opazili so, da v Gorici obstaja organizirana združba, ki jo bolj ali manj sestavljajo mladoletniki. Ti na tamkajšnjih ulicah, menda tudi v šolskih okoljih preprodajajo drogo.

Polizia di Stato
Goriški policisti drogo zasegli tudi pri mladih preprodajalcih.

Večinoma so, tako poroča italijanska policija, preprodajali marihuano oziroma skunk, za katerega so ugotovili, da vsebuje več THC kot običajni. Še posebej naj bi bila priljubljena marihuana, ki so jo poimenovali amnezija. Ta je prepojena s heroinom, metadonom ali drugimi kemičnimi snovmi, ki še povečajo intenziteto mamila.

Iz Slovenije v Italijo

Italijanska policija je poskušala ugotoviti, kako je združba organizirana, s čim prekupčuje in kdo v njej sodeluje. Počasi so pridobivali odgovore na vprašanja, a ene od najpomembnejših informacij, od kod prihaja droga, niso imeli. Obsežna preiskava in sodelovanje italijanske policije s slovensko – Policijsko upravo Nova Gorica – sta kmalu obrodila sadove in prinesla želene podatke. Ugotovili so, da je droga k njim prihajala iz Slovenije – iz Nove Gorice. Izkazalo se je, da so si mladi mamila najpogosteje izmenjevali v skate parku v Novi Gorici in jo nato naprej tihotapili v Italijo. Po ugotovitvah goriških policistov naj bi bilo v čezmejno preprodajalsko mrežo vpletenih približno deset mladoletnikov z obeh strani meje.

Poudarek v tekstu:

Pomembni točki združbe sta skate park v Novi Gorici in pevmski park v Gorici.

Parki in šole

Najbolj skrb vzbujajoča ugotovitev italijanske policije je, da so ne samo tihotapci in preprodajalci droge, marveč tudi njeni kupci zelo mladi. Komaj 14-letniki se znajdejo med njimi. Še bolj vzbuja skrb, da je preprodaja potekala tudi na območjih srednjih šol v Gorici in Novi Gorici. Prav eden od mladoletnikov, vključenih v to verigo, je policistom iz Italije povedal več informacij o delovanju združbe; kako poteka nakup marihuane ob skate parku v Novi Gorici in potem prekupčevanje drog v pevmskem parku na italijanski strani ter po šolah na obeh straneh meje.

Italijanska policija je povedala še, da so pri združbi opazili pomembno razliko; prej so med mladimi pogosteje opažali, da drogo kupujejo, zdaj pa jo že prodajajo in z njo tudi služijo, kar pomeni, da so iz tega ustvarili pravi posel. Preiskava, ki jo vodi tožilec sodišča za mladoletnike v Trstu, bo sicer tekla naprej. Za zdaj je zoper najstniške tihotapce in preprodajalce padlo deset kazenskih ovadb.