Svet

Na ministrskem srečanju G7 o kriznih žariščih in terorizmu

E.R./STA
10. 4. 2016, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanji ministri G7, ki se danes zbirajo v Hirošimi, bodo razpravljali o boju proti terorizmu, kriznih žariščih ter o ukrajinski in migrantski krizi.

Arhiv Svet24
V Hirošimi se danes začne G7.

Ameriški državni sekretar John Kerry, zunanja ministra Velike Britanije in Francije, Philip Hammond in Jean-Marc Ayrault, ter drugi zunanji ministri se v Hirošimi sestajajo v okviru priprav na vrh skupine, ki bo 26. in 27. maja v regiji Ise-Shima med Tokiom in Osako.

Kot je po današnjih pogovorih povedal britanski zunanji minister Philip Hammond, so govorili o tem, kako lahko skupina G7 vodi globalni odgovor na terorizem.

"Pomembni koraki so podpora pobudi generalnega sekretarja ZN za soočenje z nasilnim terorizmom, dvostranska izmenjava še več informacij med našimi obveščevalnimi službami, sodelovanje za preprečitev financiranja in propagande mednarodnih terorističnih organizacij," je pjasnil Hammond.

Ministri so se pogovarjali tudi o begunski krizi v Evropi. Ob tem je japonski zunanji minister Fumio Kishida poudaril pomen sodelovanja med državami G7 pri spopadanju s tem problemom, so sporočili japonski vladni viri.

O Južni Koreji kot jedrski grožnji...

Gostiteljica Japonska pričakuje, da bodo ministri pozornost namenili tudi ozemeljskim sporom v Južnokitajskem morju in jedrski grožnji, ki jo predstavlja Severna Koreja.

Že zaradi same lokacije srečanja je pričakovati, da bo med temami tudi nevarnost jedrskega orožja. Hirošima je bila namreč prva tarča napada ZDA z atomsko bombo med drugo svetovno vojno. Mesto se je tako 6. avgusta 1945 spremenilo v ruševine. Praktično takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Ministri naj bi v okviru zasedanja obiskali spominski park v Hirošimi. Kerry bo prvi ameriški državni sekretar, ki bo obiskal ta znameniti park.

Japonski zunanji minister Fumio Kishida, ki v japonskem parlamentu zastopa Hirošimo, je sicer pred srečanjem izrazil upanje, da bodo ministri sprejeli "hirošimsko deklaracijo", s katero bi promovirali jedrsko razoroževanje.