Svet

Danska podaljšala nadzor na meji z Nemčijo

STA
2. 2. 2016, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danska bo na meji z Nemčijo še naprej preverjala potne liste, medtem ko dodatnih zaostritev mejnega nadzora vsaj zaenkrat ne načrtuje. Nadzor na dansko-nemški meji je podaljšan še vsaj do 23. februarja.

Reuters
Preverjanje podatkov na železniški postaji v bližini Københavna.

Kot je danes po srečanju s švedskim kolegom Morganom Johanssonom poudarila danska ministrica za integracijo Inger Stojberg, je podaljšanje nadzora nujno, saj tudi Švedska na svoji meji z Dansko ohranja nadzor. "V nasprotnem primeru bi lahko postali priča zelo velikemu zbiranju beguncev in migrantov na Danskem. To pa bi lahko vodilo v zelo nestabilno situacijo," je opozorila.

Švedska na meji z Dansko od 4. januarja izvaja sistematičen nadzor, kar pomeni, da morajo prevozniki preverjati dokumente vseh potnikov na vlakih, avtobusih in trajektih. Ta nadzor so Švedi nazadnje podaljšali do 8. februarja.

Prav tako 4. januarja je Danska uvedla nadzor na svoji meji z Nemčijo, ki pa ni sistematičen, saj dokumente tam preverjajo le nekaterim oz. naključno. Stojbergova je sicer že nekajkrat napovedala zaostritev nadzora, a danes je dejala, da za to zaenkrat ni nobene potrebe, saj obstoječi sistem deluje. Kot je pojasnila, so od 4. januarja preverili kakih 120.000 ljudi.