Slovenija

Nafte rezerve kopnijo

STA
2. 2. 2016, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V prizadevanjih vlade Savdske Arabije, da financira proračunski primanjkljaj, ki so ga povzročile nizke cene nafte, so se finančne rezerve te največje izvoznice nafte na svetu lani zmanjšale na najnižjo raven v zadnjih štirih letih.

Arhiv
Če smo pred nekaj leti še vsi prisegali na kurilno olje, je danes po mnogih statistikah to najdražji načina ogrevanja.

Konec leta 2015 je Savdska Arabija razpolagala z rezervami v višini 611,9 milijarde dolarjev, potem ko jih je imela leto prej za 732 milijard dolarjev, so izračunali v savdski agenciji Jadwa Investment.

Pričakovati je, da se bodo do konca tega leta rezerve Savdske Arabije zmanjšale na približno 500 milijard dolarjev, potem ko so se cene nafte od sredine leta 2014 znižale za tri četrtine, je agencija zapisala v poročilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kraljevina, ki je za Rusijo druga največja proizvajalka nafte na svetu, je lani zabeležila rekorden proračunski primanjkljaj, in sicer v višini 98 milijard dolarjev. Pri tem so se proračunski prihodki od nafte zmanjšali za 60 odstotkov na samo 118 milijard dolarjev.

V Rijadu pričakujejo, da se bo proračunski primanjkljaj letos znižal na 87 milijard dolarjev, vendar pa agencija Jadwa napoveduje, da bi ga lahko bilo tudi več kot 107 milijard dolarjev.

Da bi pomagala financirati proračun, je kraljevina decembra lani uvedla vrsto varčevalnih ukrepov, kot so zvišanje cen pogonskih goriv za do 80 odstotkov ter zvišanje cen električne energije, vode, zemeljskega plina in drugih dobrin.

Zaradi tega je letos pričakovati rast stopnje inflacije na 3,9 odstotka, potem ko so se cene življenjskih potrebščin lani zvišale za 2,2 odstotka.

Mednarodni denarni sklad je prejšnji mesec popravil napoved rasti savdskega bruto domačega proizvoda navzdol na samo 1,2 odstotka v letošnjem letu, kar je najmanj po letu 2009. Lani je Savdska Arabija dosegla gospodarsko rast v višini 3,4 odstotka.