Svet

Napadalec v Parizu je imel pri sebi zastavo Islamske države

A.Š./STA
7. 1. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoska policija je danes na severu Pariza ubila moškega, ki je skušal z nožem in nečim, kar je bilo videti kot pas z eksplozivom, napasti tamkajšnjo policijsko postajo. Po navedbah policijskih virov naj bi bil pas lažen. Napadalec naj bi imel pri sebi simbol skrajne skupine Islamska država.

Twitter
Policija je okoliške stanovalce pozvala, da se zadržujejo doma in zaprejo okna.

Do poskusa napada je prišlo ob prvi obletnici napadov na prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki so sprožili tri dni trajajoč val terorističnega nasilja in terjali 17 mrtvih.

Moškega so ob približevanju policijski postaji v večetnični soseski tudi slišali, kako je zavpil Alahu Akbar oz. Bog je velik.

"Moški je davi skušal napasti policista na recepciji policijske postaje, preden ga je policija ustrelila in ubila," je sporočil tiskovni predstavnik francoskega notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet.

Napadel je 20-letnik rojen v Maroku

Pariško tožilstvo je kasneje sporočilo, da je imel doslej še neidentificirani moški pri sebi podobo zastave Islamske države. Pri njem so poleg mobilnega telefona namreč našli tudi kos papirja, na katerem je bila natisnjena zastava Islamske države in ročno zapisana zahteva v arabščini. V njem naj bi prisegel zvestobo Islamski državi, prav tako pa zapisal, da se maščuje za francoske zračne napade v Siriji.

Preiskovalci so napadalca identificirali kot 20-letnika, rojenega v Casablanci v Maroku. Leta 2013 ga je policija obravnavala zaradi kraje na jugu Francije in mu odvzela prstne odtise. Takrat se je identificiral kot Salah Ali.

Incident se je pripetil v četrti Goutte d'Or, kjer večinoma živi prebivalstvo severnoafriškega in podsaharskega porekla.

Do poskusa napada je prišlo ob prvi obletnici napadov na prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki so sprožili tri dni trajajoč val terorističnega nasilja in terjali 17 mrtvih. Ti napadi so v Franciji odprli leto terorizma, ki je vrhunec dosegel z napadi 13. novembra, v katerih je umrlo 130 ljudi.

Francoski predsednik Francois Hollande je imel ob današnji obletnici novoletni nagovor policiji, žandarmeriji in vojski, v katerem je pozval k večjemu sodelovanju vseh teh služb za preprečitev terorističnih napadov.