Slovenija

Grims v tožbi proti Mladini: "Otroci in žena ne želijo več z mano na strankarske in ostale prireditve"

STA
7. 1. 2016, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanska okrožna sodnica Jasminka Jaša Trklja bo pred odločitvijo o višini odškodnine, ki pripada Branku Grimsu v tožbi proti Mladini, zaslišala še eno pričo, narok je razpisan za 28. januar. Grimsova žena, ki je v tožbo šla ločeno, se je z Mladino medtem že poravnala, a sta se stranki dogovorili, da o višini odškodnine javno ne govorita.

Arhiv Svet24
Branko Grims

Mladina je v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 objavila fotografijo Grimsove družine poleg fotografije družine ministra za propagando v tretjem rajhu Josepha Goebbelsa, zaradi česar sta se zakonca Grims odločila za tožbo.

Prvostopenjsko sodišče je zavrnilo oba tožbena zahtevka zakoncev Grims, Branko Grims je zahteval 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe, njegova žena pa 80.000 evrov odškodnine. Oba sta se na sodbo pritožila.

Višje sodišče je Grimsovi pritožbi delno ugodilo ter Mladini naložilo objavo opravičila in sodbe, odločitev glede odškodnine pa vrnilo v ponovno prvostopenjsko presojo. Čeprav poskus poravnave med Mladino in Grimsovo ženo Martino Dragoš Grims pred mesecem in pol ni bil uspešen, pa sta tožeča in tožena stran očitno le našli skupni jezik, odškodnina je tudi že plačana.

GRIMS O SVOJIH OBČUTKIH

Odprta pa ostaja tožba Grimsa proti Mladini. Poslanca SDS je sodišče danes dodatno zaslišalo o občutkih, ki so sledili objavi. In kot pravi Grims, ga je objava zelo prizadela, čeprav je kot politik razvil trdo kožo, saj so se lotili njegove družine.

Zaradi objave so ga zbadali tudi preostali politiki in objavo celo zlorabljali, je nadaljeval Grims, ki ni navajal političnih imen, čeprav ga je odvetnica Mladine Jasna Zakonjšek zaprosila za konkretizacijo navedb. Povedal je le, je bilo tega tako veliko, da se to vleče že pet let in naj se denimo "pogleda namige ZL" ali pa primere poišče na internetu. Objava se mu je zdela ponižujoča tudi zato, ker se že vse življenje bori proti totalitarizmom, je nadaljeval.

Še huje pa so Grimsa prizadele spremembe v družinskih odnosih. Otroci in žena namreč ne želijo več z njim na strankarske in ostale prireditve, je izpovedal. Hudo mu je tudi, ker otrok ne more zaščititi pred zbadljivkami, še pravi poslanec. Zato je prepričan, da je objava trajno prizadela in spremenila njega in njegovo družino, njemu je povzročila tudi zdravstvene težave, je dodal.

Grimsove besede so danes kot priče potrdile tudi njegova soproga, sestra in poslanska kolegica Eva Irgl. Vse tri so zatrdile, da od objave v Mladini dalje Grims vse prireditve obiskuje sam, zaradi objave pa da se je pred tem odprt Grims zaprl vase. Prav tako je objava prizadela celotno družino in vplivala na odnose znotraj nje, so zatrjevale priče. "Če je kdo želel uničiti družinsko srečo, mu je to uspelo," je dejala Grimsova sestra.

Prihodnjič bo zaslišan še nekdanji poslanec SDS Miro Petek, ki zdaj v stranki skrbi za stike z javnostjo.

Mladino zaradi objave tožijo tudi trije otroci zakoncev Grims. Otroci so mladoletni, zato jih zastopata starša.