Svet

Obletnica terorističnih napadov na Charlie Hebdo

STA
7. 1. 2016, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je danes v govoru ob prvi obletnici terorističnih napadov na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo pozval k boljšemu sodelovanju francoskih varnostnih služb, s čimer bi preprečili teroristične napade, in se ob tem zavzel tudi za poostreno varnostno zakonodajo.

Reuters
Da se bo Hollande v govoru ob obletnici napadov, ki so sprožili tridnevno teroristično grozo v Parizu s skupaj 17 mrtvimi, osredotočil na delovanje varnostnih služb, se je pričakovalo.

Po mnenju Hollanda, ki je imel govor na sedežu policije v Parizu, je nujno, da spričo v vojni utrjenih džihadistov vse varnostne službe - policija, žandarmerija, obveščevalna služba, vojska - delajo v popolni skladnosti, z največjo možno transparentnostjo. In pri tem morajo tudi deliti vse informacije, ki jih imajo, je poudaril Hollande.

Pred zbranimi predstavniki policije, žandarmerije in vojske je poudaril, da je treba doktrino varnostnih sil prilagoditi teroristični grožnji. Francoska vlada trenutno pripravlja spremembo ustave in zakon, ki bo ob neposrednih grožnjah med drugim omogočal preiskavo vozil v bližini kraja, kjer bi se lahko nahajala teroristična celica.

Da se bo Hollande v govoru ob obletnici napadov, ki so sprožili tridnevno teroristično grozo v francoski prestolnici s skupaj 17 mrtvimi, osredotočil na delovanje varnostnih služb, se je danes pričakovalo že vnaprej.

Pred natanko letom dni sta islamska skrajneža, brata Kouachi, nekaj pred poldnevom napadla prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo in ubila 12 ljudi. Francijo je napad pretresel, a groze kljub policijski akciji še ni bilo konec, saj je bil na delu še en skrajnež, Amedy Coulibaly, ki je 8. januarja 2015 ubil policistko, dan zatem pa za talce zajel stranke v judovskem supermarketu in štiri ubil. Policija je na koncu ubila vse tri napadalce.

Brata Kouachi sta delala za vejo Al Kaide na Arabskem polotoku, Coulibaly, ki je bil z njima v stiku, pa v imenu Islamske države. Njihovi napadi so odprli leto terorizma v Franciji, občutek strahu pred njim pa je, še posebej v Parizu, dodatno narasel po napadih v francoski prestolnici 13. novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi.