Svet

Rusija pripravljena posredovati med Savdsko Arabijo in Iranom

STA
4. 1. 2016, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija je pripravljena posredovati pri reševanju spora med Savdsko Arabijo in Iranom, potem ko je Rijad prekinil diplomatske stike s Teheranom, so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odziv na incident odpovedal obisk v Turčiji.

"Rusija je pripravljena prevzeti vlogo posrednika med Rijadom in Teheranom," so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali na ruskem ministrstvu.

Neimenovani ruski diplomatski vir je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da je Rusija pripravljena gostiti pogovore savdskega zunanjega ministra Adela al Jubeira in njegovega iranskega kolega Mohameda Džavada Zarifa.

"Če sta se naša partnerja Savdska Arabija in Iran pripravljena in se želita srečati, naša pobuda ostaja na mizi," je še povedal vir.

Savdska Arabija je v nedeljo zaostrila svoje diplomatske stike z Iranom, potem ko so zaradi usmrtitve šiitskega šejka Nimra al Nimra protestniki zažgali savdsko veleposlaništvo v Teheranu. Al Nimr je med drugim organiziral tudi protivladne proteste Šiitov proti marginalizaciji leta 2011.

Z nafto bogati državi sta na nasprotnih straneh tudi v sirskem konfliktu, kjer Iran podpira režim Bašarja al Asada, in jemenskem konfliktu, kjer Savdska Arabija vodi mednarodno koalicijo držav.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je savdskega in iranskega kolega na ločenih srečanjih gostil že na lanskih pogovorih o sirski krizi.