Svet

Rusija z rekordno količino načrpane nafte

STA
2. 1. 2016, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija je v letu 2015 načrpala rekordnih 534 milijonov ton surove nafte, čeprav je leto zaznamovalo padanje cen zaradi presežne ponudbe na trgu, kažejo danes objavljeni podatki ruskega ministrstva za energetiko.

Arhiv Svet24

Proizvodnja nafte in naftnih derivatov v Rusiji se je lani povečala za 1,4 odstotka na 10,73 milijona 159-lirskih sodov, kar je največ v času po razpadu Sovjetske zveze, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Močno od nafte odvisno rusko gospodarstvo so v preteklih mesecih zelo pestili padanje cen nafte ter sankcije Zahoda zaradi vloge Moskve v ukrajinski krizi. Tečaj rublja je leta 2014 izgubil približno polovico vrednosti, lani pa se je nekoliko okrepil.

Toda nedavno vnovično znižanje cen nafte - severnomorska nafta brent se je prejšnji mesec pocenila na najnižjo raven v zadnjih 11 letih - poglablja dvome v možnosti za gospodarsko okrevanje.

"Vse države, vključno s članicami Organizacije držav izvoznic nafte, so se osredotočile na povečanje svoje proizvodnje in prodajo kolikor je mogoče veliko svoje nafte, da ne bi izgubile tržnih deležev, pri tem pa niso opazile, da potiskajo cene navzdol," je danes za ruski radio izjavil energetski svetovalec Mihail Krutikin.

"Zdi se, da tudi Rusija sledi tej poti," je dodal. Ruska centralna banka je napovedala, da se bo obseg bruto domačega proizvoda Rusije letos v primeru vztrajanja cen nafte na zdajšnjih ravneh skrči za dva odstotka.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v začetku meseca na redni letni novinarski konferenci zagotovil, da je država kljub nestanovitnosti cen nafte pripravljena na vsakršne ekonomske razmere. Ruski proračun je pripravljen na osnovi cene nafte pri 50 dolarjih za sod, kar je optimistična ocena, saj je za sod nafte trenutno treba odšteti okoli 37 dolarjev.