Svet

Karamarko in Petrov naj bi bila v novi hrvaški vladi podpredsednika

STA
4. 1. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po prvem krogu pogajanj voditeljev desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list o sestavi hrvaške vlade je predsednik Mosta Božo Petrov potrdil, da bo podpredsednik bodoče vlade. Šef HDZ Tomislav Karamarko je izjavil, da bo, ali namestnik premierja ali prvi podpredsednik. Novo hrvaško vlado naj bi dobili v drugi polovici januarja.

STA
Bozo Petrov in Tomislav Karamarko

Po dvournem srečanju sta Petrov in Karamarko potrdila, da so se pogovarjali o predlogih za oblikovanje nove vlade, ki bo po načrtih HDZ imela 18 ministrstev ali dva manj kot dosedanja levosredinska vlade. Poleg združevanja nekaterih obstoječih ministrstev, naj bi oblikovali tudi novo ministrstvo za družino in priseljevanje, ki je namenjeno krepitvi demografske slike Hrvaške, je napovedal Karamarko po današnjem srečanju na sedežu HDZ v Zagrebu.

Kot je dodal, pričakuje, da bo nova vlada začela z delom po prvi letošnji seji parlamenta 18. januarja na podlagi obstoječega števila ministrstev. "Potem bi se začelo zmanjševanje ministrstev in racionalizacija vseh poslov", je izjavil.

"Ni izsiljevanja in ne podcenjevanja. Iščemo najboljše ljudi, ki jih bomo dobili s konsenzom", je še izjavil Karamarko. Dodal je, da želijo skupaj z Mostom izvesti nujno potrebne reforme, a je potrebno določiti realne časovne okvire, ne pa obljubljati nekaj, kar ne bo mogoče doseči.

V Mostu so v preteklih tednih večkrat poudarili, da želijo določiti jasne roke za uveljavitev posameznih vladnih odločitev in reform ter da bo od tega odvisno njihovo sodelovanje v prihodnji vladi. Most vztraja pri vodenju ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za pravosodje, želijo si še vladne resorje javna uprava, okolje, kmetijstvo in podjetništvo.

Petrov je danes potrdil, da je za Most zanimiva ideja Domoljubne koalicije o racionalizaciji ministrstev kot tudi zmanjšanje števila obstoječih vladnih agencij, uradov, zavodov in javnih ustanov. Dodal je, da so se danes kratko pogovarjalo tudi o ustanovitvi državnega holdinga, ki bi po vzoru avstrijskega modela pod eno streho zajel vsa javna in državna podjetja.

Kot je dodal, bodo na vse današnje predloge Domoljubne koalicije o novem modelu vlade odgovorili v torek, ko bodo nadaljevali pogajanja. Vsak dan naj bi se predstavniki parlamentarne večine dobili tudi z mandatarjem za sestavo nove hrvaške vlade Tihomirjem Oreškovićem, ki naj bi na koncu sam odločil o sestavi svojega kabineta na podlagi predlogov desne koalicije in Mosta.