Slovenija

Ali je Hrvaška ogrožena?

mk
21. 12. 2015, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj so tamkajšnji krajani organizirali shod, pot ob žici. Kot pravijo, zdaj takšnega dogodka nimajo več samo v Ljubljani. Krajani so bili, sledeč svoji skoraj petstoletni, uskoški tradiciji, med prvimi, ki so se s peticijo uprli postavljanju bodeče žice ob reki Kolpi.

Matej Klarič
Veliko število udeležencev je presenetilo tudi organizatorje.

Peticijo je do zdaj podpisalo že več kot šest tisoč ljudi, včerajšnjega shoda pa se je udeležilo več sto ljudi. Njihovo število je presenetilo tudi organizatorje shoda.

Županov občin Kostel in Osilnica ni bilo na spregled.

Nataša Letig Žagar, podpredsednica Turistično-športnega društva Kostel, je dejala, da so bili prijetno presenečeni nad takšnim številom, in nadaljevala: »Stoletja živimo in se borimo za obstanek na tej meji, ki so jo branili za časa turških napadov, v času francoskega rušenja gradu Kostel, v obeh svetovnih vojnah, v času italijanske okupacije v drugi svetovni vojni je dolina plačala zelo visok krvni davek, prebivalstvo je bilo zdesetkano. Tu smo bili za časa osamosvojitve, borimo se s pomanjkanjem delovnih mest, starajočim se prebivalstvom, vseeno nikoli prej v tej težki zgodovini Kolpa ni bila ograjena, pa smo kljub temu obstali in ostali.«

Matej Klarič
Nataša Letig Žagar, podpredsednica Turistično-športnega društva Kostel je izjavila: "Kljub težki zgodovini Kolpa nikoli ni bila ograjena, pa smo vedno obstali in ostali. "

Zaradi žice lahko izumrejo živalske vrste

»Žica grobo posega v življenjski prostor prebivalcev te doline, njene največje žrtve bodo zagotovo živali,« je še dejala Nataša Letig Žagar. Kot opozarjajo strokovnjaki, je Slovenija namreč premajhna, da bi lahko samo v njej živele različne živalske vrste, ki migrirajo tudi na sosednjo Hrvaško. Najbolj ogrožena vrsta so risi, sledijo volkovi, srnjad, košute in medvedi.

Matej Klarič
Stran s hlapci, vlada terorizira lastno ljudstvo, smrt žici, svoboda Kolpi, so nekateri od napisov na žici.

Ocenjujejo, da kar polovica medvedov prehaja na južno stran. Kaj se bo zgodilo, ko se bo medved ujel v ograjo in ranil, ter kako nevaren bo šele, če bo imel takrat ob sebi mladiče?

Župana molčita

Na shodu ni bilo opaziti županov občin Kostel in Osilnica, na kar je posebej opozoril organizator shoda dr. Stanko Nikolić. Med občinstvom sta župan in županja obeh občin požela ogromno neodobravanja, saj ju v nasprotju z istrskimi župani ni na spregled. Županja Kostela ni odgovorila niti na naše vprašanje glede postavljanja žic.

Matej KLarič
Med govori je bilo postavljeno tudi vprašanje, če vse skupaj vodi v tragične dogodke druge svetovne vojne?

Iz kabineta osilniškega župana pa so sporočili, da ne bo dajal komentarjev, ker ne želijo vznemirjati občanov. Na naše vprašanje, ali to pomeni, da je vlada sporočila, da žice v Osilnici ne bodo postavljali, niso odgovorili. Ni povsem jasno, zakaj župan misli, da bo vznemirjal tamkajšnje prebivalce; ker bo govoril neprimerne stvari ali ker ve, da bodo postavljali žico tudi v občini Osilnica. Kot smo lahko slišali med udeleženci shoda, je njun molk nesprejemljiv; ravno v trenutkih, ko bi občani najbolj potrebovali pojasnila in pomoč funkcionarjev, ki so tam zato, da delajo v njihovem interesu, se najpomembnejši osebi skrivata, namesto da bi prevzeli odgovornost.

Matej Klarič
Poslanec Združene Levice, Matjaž Hanžek je na protest prišel skupaj s svojim kužkom.

Žica reže globoko v srce

Na shodu je pred mikrofon stopila tudi poslanka Združene levice Violeta Tomič. »To, kar se danes dogaja, nas globoko reže v srce. Kolpa v naših srcih in glavah ni bila mejna reka,« je dejala in zaključila, da mora žica iti stran še danes. Med protestniki je bil tudi glasbenik N'toko. »Hvala bogu, da se je tudi lokalno prebivalstvo angažiralo in povedalo, da to ni primerna rešitev in da ta neodgovorna rešitev ne bo reševala življenja niti Slovencev niti migrantov,« je dejal.

(Ne)varna žica 

Med udeleženci je bilo slišati tudi vprašanja, ali so Hrvatje zdaj v veliki nevarnosti, ker sami ne postavljajo žice, naši oblastniki pa nam govorijo, da jo nujno potrebujemo, ker smo ogroženi. Veliko škodo bo žica povzročila tudi turizmu. Čeprav je vlada sprva določila, da bodo bodeče žice stale pol leta, je po izjavah Boštjana Šefica, državnega sekretarju na ministrstvu za zunanje zadeve, mogoče sklepati, da bo ostala tudi v času turistične sezone. To bo ogrozilo turizem ob reki, na kar so s spusti s čolni opozorili tudi krajani. Občine, ki se že tako soočajo s številnimi problemi, bodo očitno temu dodale še upad v turizmu. Nekateri so protestno razrezali dele žice, ki so jo drugi udeleženci okrasili s številnimi okraski. Kot je bilo slišati na shodu, je to šele začetek, več tovrstnih prireditev pa lahko pričakujemo tudi v prihodnje.