Svet

Britanska najstnika, ki sta kradla v Auschwitzu, pred poljsko sodišče

A.Š.
30. 12. 2015, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marcus Dell in Ben Thompson sta bila med šolskim izletom na jugu Poljske aretirana zaradi kraje artefaktov iz taborišča.

Vhod v nacistično taborišče Auschwitz.

Oba mulca so čuvaji v muzeju v Auschwitzu zasačili, ko sta nabirala reči, med drugim zarjavelo lasno sponko, gumbe in koščke stekla. Ker nista želela plačati kazni, ju zdaj čaka sojenje na Poljskem, po katerem bi lahko dobila tudi 10 let zapora.

Oba so prijeli v baraki številka 5, znani tudi kot Kanada, kjer so naciste nove prišleke slekli do nagega in jim pobrali vso lastnino. Policija ju je pripeljala na postajo v Malopolski in ju tam s pomočjo prevajalca zaslišala. Odnesla sta jo s pogojno kaznijo in kaznijo 1000 zlotov ali nekaj čez 200 evrov. Oba najstnika, takrat stara 17 let, sta zdaj priznanje umaknila s trditvijo, da nista vedela, da imajo predmeti kak poseben pomen. Starša Bena, Alan in Sharron iz Hitchina sta povedala, da je bil njun sin takrat zelo prestrašen.

Poljska policija
Ukradeni predmeti dveh britanskih najstnikov



"Ve, da kar je storil, je bilo zelo neumno in mu je zelo žal za škodo, ki jo je storil Poljski," sta povedala za britanske medije. "Otroci včasih naredijo neumnost, brez da bi prej pomislili, kaj počnejo."

Odnašanje predmetov iz Auschwitza, kjer so pobili kakih 900 tisoč židov, je strogo prepovedano.
Barako so 1945 Nemci požgali in veliko predmetov je še vedno zakopanih v tleh.