Svet

Pri sosedih višajo minimalno plačo

STA
30. 12. 2015, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Hrvaškem se bo z novim letom zvišala minimalna plača. Ta bo bila tako 3120 kun (410 evrov) bruto, kar je po pojasnilih ministra za delo in pokojninski sistem Miranda Mrsića 90,45 kun (11,90 evra) ali tri odstotke več kot letos. Spremembo je danes potrdila vlada, ki opravlja tekoče posle.

Profimedia
Na Hrvaškem minimalno plačo prejema približno 20.000 delavcev.

Delavci, ki prejemajo minimalno plačo, bodo tako v povprečju dobili izplačanih 2500 kun (330 evrov) neto. Na Hrvaškem minimalno plačo po podatkih ministrstva prejema približno 20.000 delavcev.

Z zvišanjem minimalne bruto plače se je zvišal tudi njen delež v povprečni bruto plači, ki je bila izplačala pravnim osebam v prvih devetih mesecih na 38,8 odstotka. Delež v povprečni bruto plači v industrijskih panogah pa se bo zvišal na 43 odstotkov.

Mrsić je spomnil, da se je najnižja plača na Hrvaškem v preteklih štirih letih v primerjavi z ostalimi članicami EU z izjemo Grčije najmanj zviševala. Zvišanje so opravičili z dobrimi makroekonomskih kazalci, a očitno ni bilo soglasja med socialnimi partnerji.

Delodajalci so nezadovoljni, ker niso pričakovali zvišanja minimalne plače v času, ko so mnogi že pripravili poslovne načrte za prihodnje leto. Sindikati pa so medtem zahtevali večji dvig. Odločitev vlade, ki se poslavlja od položaja, je neugodno presenetila tudi politične stranke, ki se pogajajo o oblikovanju nove vlade.