Svet

Bo Balkan spet ječal pod turškim jarmom?

J.P.
30. 12. 2015, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sirski odposlanec pri Združenih narodih je Turčijo obtožil, da podpira teroristične skupine in prikriva turško invazijo v Sirijo.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan menda ne more pozabiti stare slave.

Bašar ral-Ja'afari zato Združene narode poziva, da naredijo konec »zločinom in kršitvam« Ankara, ob tem pa je opozoril, da skuša turški predsednik Recep Tayyip Erdogan oživiti Osmansko cesarstvo.

Twitter
Bašar ral-Ja'afari

Orožje za ukradeno nafto

Teroristične skupine, katerih pripadniki prihajajo iz več kot sto držav in ki bijejo vojno s Sirsko arabsko republiko, je v svojem pismu, ki ga je naslovil na Ban Ki-moona, generalnega sekretarja OZN, zapisal Ja'afari, financirajo in z orožjem zalagajo države in režimi tako iz regije kot od drugod. Tako naj bi se razširil terorizem Islamske države, a Ja'afari pravi, da najbolj aktivno vlogo pri tem igra Turčija z Erdoganom na čelu. »Turške sile so tudi nudile kritje teroristom znotraj Sirije in ob sirsko-turški meji,« je zapisal.

Sestreljeno letalo

Sestrelitev ruskega letala suhoj Su-24 na meji s Sirijo je bila po njegovem mnenju Erdoganov poskus, da bi svoj režim vpletel vtihotapljenje s strani Islamske države ukradene sirske nafte v Turčijo, v zameno pa bi teroriste zalagal z orožjem in drugimi potrebnimi sredstvi. Da torej obtožuje Ruse, da so kršili turški zračni prostor, naj bi bila po mnenju Ja'afarija zgolj taktika, s katero hoče prikriti vpletenost svojega režima. Sirski odposlanec Turčijo obtožuje tudi zločinov zoper sirske begunce.

Sirski odposlanec Turčijo obtožuje tudi zločinov zoper sirske begunce.

»Osmanska kolonialna zapuščina«

Erdoganov namen naj bi bil oživiti »osmansko kolonialno zapuščino«, je zapisal Ja'afari. Pri tem je opozoril na izjave turškega vodje, ki je dejal, da bo zaščitil vse ljudi turškega porekla, pri tem pa povsem spregledal dejstvo, da morda živijo v drugih državah.