Svet

V prestolnici za silvestrovo načrtovala samomorilski napad

STA
30. 12. 2015, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turška policija je danes v Ankari prijela dva osumljenca, ki naj bi za silvestrovo načrtovala samomorilski napad v turški prestolnici. Kot je povedal neimenovani turški predstavnik, sta aretirana domnevno povezana s skrajno sunitsko skupino Islamska država.

Facebook
Tragičen teroristični napad v Ankari je terjal življenja več kot sto podpornikov HDP.

V Turčiji velja visoka stopnja pripravljenosti, potem ko je državo 10. oktobra pretresel dvojni samomorilski napad v Ankari, v katerem je bilo ubitih več kot sto ljudi. Turške oblasti so odgovornost pripisale skrajni skupini Islamska država, a ta ni nikoli prevzela odgovornosti zanj.

Protiteroristične policijske enote so dvojico prijele v okrožju Mamak na obrobju Ankare. Narodnosti aretiranih niso razkrili.

Osumljena sta napade načrtovala na in ob trgu Kizilay v središču Ankare, kjer se na silvestrovo običajno zbere množica ljudi. Moška sta si že ogledala prizorišče, razstrelila pa naj bi se na dveh točkah - pred nakupovalnim središčem na trgu ter v eni od ulic, kjer je veliko barov.

Policija je ob aretaciji zasegla telovnik z eksplozivom, bombni mehanizem s krogličnimi ležaji ter nahrbtnik z materialom za izdelavo bombe, so pojasnili v uradu guvernerja v Ankari.