Svet

Veteran priznal: »Pomagal sem ustvariti Islamsko državo«

R.T.
30. 12. 2015, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanji ameriški marinec in veteran vojne v Iraku je spregovoril o grozotah in zločinih, ki so jo v času vojne v Iraku zagrešili on in njegovi soborci. Že takrat je vedel, da bo na Bližnjem vzhodu prišlo do maščevanja.

Reuters
Le del dolge zgodovine ameriške agresije?

Vincent Emanuele, nekdanji ameriški marinec, je priznal odgovornost za dogajanje, ki pesti celoten svet. »Ko sem bil v Iraku med leti 2003 in 2005, nisem vedel, kakšne bodo posledice. Vedel pa sem, da bodo. Danes jih doživljamo po vsem svetu in ni jim videti konca,« je dejal Emanuele.

Facebook
Vincent Emanuele

Grozljivo mučenje

O svojem razsvetljenju je povedal: »Videl sem svoje soborce, kako so pobijali nedolžne, kako so mučili nedolžne, uničevali lastnino, oskrunjali trupla in smeje fotografirali takšno početje.« Takrat se je vprašal: »Kako bi jaz ravnal, če bi bil v čevljih Iračanov?« Marinci so v zaporih mučili zapornike, eden od njih je pa današnji prvi mož Islamske države, Abu Bakr al Bagdadi.

Emanuele se je sprijaznil s svojo preteklostjo. Kot je dejal, je bilo njegovo udejstvovanje v Iraku le del dolge zgodovine ameriške agresije.