Svet

»Halo, na drevesu sem«

uk
30. 12. 2015, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz Zagore na Hrvaškem prihaja dokaj smešna zgodba, ki pa bi se lahko končala tudi precej tragično. Vsekakor je zgodba, ki si jo bo za zmeraj zapomnil 58-letni Milan Brstilo.

Facebook
Lovci so prišli še ravno pravi čas, saj so Milana že zapuščale moči.

Milan se je namreč 27. decembra sprehajal po obrobju vasi v bližini Medova Doca, ko ga je nenadoma napadel divji prašič. »Hodil sem po obrobju in se nato odločil, da bi zažgal travo. Sploh nisem opazil, da je z menoj odšel tudi moj pes Aga, ki mi je nato rešil življenje,« je povedal Milan. Aga je začel besno renčati na nekaj v travi in Milan je mislil, da gre za zajca ali kakšno manjšo žival.

ORJAŠKI PRAŠIČ

Odšel je proti grmovju, ko ga je nenadoma napadel prašič. »Videl sem samo nekaj velikega in črnega,« je povedal Milan. Udaril ga je v noge in ga vrgel po tleh. Dodal je, da je nato svinja razprla gobec in se ponovno pognala proti njemu. Poskušal jo je z nogo udariti v rilec, a se na to sploh ni ozirala. V tistem trenutku pa se je v prašiča zakadil Aga. Pes jo je dovolj zamotil, da je Milanu uspelo pobegniti na najbližje drevo, ki pa je bilo nizko. »Tudi na drevesu bi me lahko svinja dosegla in to je tudi poskušala. Aga jo je grizel, jaz pa sem jo brcal z nogami, a me je kar napadala. Bilo je zelo nevarno.«

105 kilogramov naj bi bila težka svinja, ki je napadla kmetovalca. 

REŠILI SO GA LOVCI

Na srečo se je Milanu nato uspelo dokopati do mobilnega telefona in poklical je svojega sina. »Halo,« je zavpil v mobilnik, »Josipe, na drevesu sem. Pridi hitro, tvojega očeta je napadla orjaška divja svinja. Pokliči lovce, da me rešijo.« Sin sprva ni verjel očetovim besedam, a je vendarle vedel, da je nekaj narobe. Poklical je nekaj svojih prijateljev lovcev in takoj so se odpeljali proti kraju napada.

USTRELILI PRAŠIČA

Josip se je nato pohvalil, da je prašiča ubil z enim samim strelom in tako rešil očeta. Oče pa je nato še povedal, da so mu že začele popuščati moči, in če bi se moral na drevesu držati le še nekaj minut, bi najverjetneje padel. Takrat ga niti Aga ne bi mogel več rešiti. Divji prašiči se sicer ljudem izogibajo, a če se žival počuti ogrožena, napade, s svojo težo in čekani lahko povzroči hude rane ter tudi smrt. V tem primeru je šlo za okoli sto kilogramov težko žival, ki bi bila sposobna Milana tudi ubiti. Kmetovalec je imel nesrečo, da je divjega prašiča najverjetneje presenetil in prestrašil, in po vsej verjetnosti se žival ni mogla umakniti. K napadu pa je verjetno pripomogel tudi pes, ki je na orjaka renčal.

INTELIGENTNI

Divji prašiči so izjemno inteligentne in močne živali; celo veliki naravoslovec David Attenborough je nekoč priznal, da je moral več ur preživeti na drevesu, ko ga je tja pregnala svinja bradavičarka v Afriki. »Tresel sem se kot šiba na vodi in definitivno sem premislil o tem, kdo je dejanski kralj živali. Ni lev, svinje so,« je o dogodku povedal David.