Črna kronika

Dosmrtna zaporna kazen za načrtovanje napada v Londonu

STA
30. 12. 2015, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mož in žena, ki sta načrtovala samomorilski bombni napad ob deseti obletnici terorističnih napadov v Londonu julija 2005, so danes obsodili na dosmrtno zaporno kazen. 25-letnik bo v zaporu preživel najmanj 27 let, njegova leto mlajša žena pa najmanj 25, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

arhiv Svet24
V stanovanju para, ki je napad načrtoval za 28. maj, so zasegli deset kilogramov kemikalij za izdelavo bombe.

"Nakupovalni center v Westfield ali londonska podzemna železnica?" je na Twitterju vprašal Mohamed Rehman, preden so ga maja aretirali policisti. "Dobrodošel bo vsak nasvet," je še zapisal.

Zapis je bil povezan s sporočilom Al Kaide o napadih na londonsko podzemno železnico julija 2005, v katerih je umrlo 52 ljudi.

V stanovanju para, ki je napad načrtoval za 28. maj, so zasegli deset kilogramov kemikalij za izdelavo bombe.

Mož je kriv izdelave bombe, medtem ko je njegova žena Sana Ahmed Kan kupila kemikalije ter financirala projekt, so sporočili iz kraljevega preiskovalnega urada.

Njuna bomba "bi povzročila veliko smrtnih žrtev", če bi jo razstrelila na podzemni železnici. "Namera za izvedbo neke oblike terorističnega napada je bila jasna," so povedali. "Par je bil izvedbi zelo blizu. Potrebovala sta samo še kemikalije za izdelavo detonatorja," so še sporočili iz urada.