Slovenija

So res dekleta novačili za prostitucijo?

pk
30. 12. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Novi Gorici, Kopru in Kranju so nedavno kriminalisti uspešno zaključili akcijo, v kateri so ugotovili, da je prišlo do 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi. Iz tujine, predvsem iz Ukrajine, naj bi dve osumljenki s svojo združbo k nam vozili dekleta in jih izkoriščali za delo v nočnih klubih.

P.K.
Je bil v trgovino z ljudmi vpleten tudi klub Elara?

Facebook
Tisti, ki osumljeno Novogoričanko poznajo, so prepričani o njeni nedolžnosti.

89 tisoč evrov so kriminalisti našli v hišni preiskavi enega od nočnih klubov. Menijo, da je ta denar pridobljen iz naslova nezakonite trgovine z ljudmi. 

Presenečenje lastnikov, ko so na vrata njihovih nočnih klubov potrkali policisti in kriminalisti, je bilo veliko. Slednji so opravili več hišnih preiskav, tudi na severnem Primorskem, in sicer v nočnem klubu Elara na Grčni v Novi Gorici. Na Goriškem naj bi preiskali še en nočni klub, zglasili pa so se tudi v enem na Krasu. Preiskava je pokazala, da naj bi v primeru 17 deklet, ki so delala v njih, šlo za nezakonito trgovanje z ljudmi. Razkrinkana je bila kriminalna združba, ki naj bi ta posel vodila.

Nudile so tudi spolne usluge

Kot izhaja iz policijskega poročila, so žrtve stare med 20 in 35 let. Prihajajo iz Ukrajine, med njimi sta tudi državljanki Italije in Dominikanske republike. Ugotovljeno je bilo, da so jih z obljubami po boljšem življenju zvabili v Slovenijo, kjer so delale v nočnih klubih, vendar ne le kot plesalke, ampak tudi kot prostitutke.

Na to, da je dogajanje za štirimi stenami "hiš užitka" živahno, so opozarjali tudi domačini. Kot pove Peter, eden od bližnjih sosedov, so se pred nočnim lokalom Elara zbirali predvsem avtomobili italijanskih registracij. Šušljalo se je, da si moški oči ne pasejo samo na plesočih telesih, temveč da si lahko privoščijo tudi seks.

Vpleteni visoki zneski

Način plačevanja za spolne usluge v lokalih je bil po besedah vodje kriminalistov Policijske uprave Nova Gorica Marina Pangosa utečen. »Obiskovalec je z nakupom penine za 150 evrov dobil tudi uro intimnega druženja. Dekleta so pozneje lahko ponudila še druge spolne usluge, za katere je bila cena 500 evrov,« razloži.

Prijava stranke kluba je sume policije okrepila, sledila je obsežnejša akcija. Pri preiskavah hiš, ki so sledile, so našli več obremenilnih dokazov za nezakonite posle, med drugim tudi skoraj 90.000 evrov, za katere domnevajo, da izhajajo iz kupčij na račun trgovanja z ljudmi.

Osumljeni so ves čas dihali za ovratnik

I. U. je lastnica kluba Elara in kluba v Sežani že nekaj let. Za naš časopis je pred pol leta že govorila o dejavnosti nočnih klubov. Povedala je, da ju je že hotela zapreti, saj ji voljo jemlje birokracija, ki jo mora urejati na račun dejavnosti in deklet. Poudarila je, da jo država z enim očesom vedno opazuje, tako finančni urad kot menda možje v modrem.

Združbo vodili dve žneski

Preiskava je razkrila, da je združba, vodila naj bi jo 40-letna I. U. iz Nove Gorice, v Ukrajini novačila dekleta. Ta je že tam dekleta usposobila za izvajanje nalog plesalk in spremljevalk, jih prepeljala v Slovenijo, jim tu uredila dovoljenja ter jih zaposlila v dveh podjetjih, ki so se ukvarjala s ponujanjem deklet za prostitucijo, še opiše Pangos.

Na Goriškem so v povezavi s kaznivim dejanja trgovine z ljudmi osumili že prej omenjeno 40-letnico, ki sicer prihaja iz Ukrajine, a ima slovensko državljanstvo, saj že nekaj let živi pri nas. Osumljena je tudi 28-letna Ukrajinka I. F. Obe sta v priporu.

Konec minulega tedna, ko so na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku pripeljali osumljeni, je bilo dogajanje na sodišču zelo razburljivo. Eni izmed osumljenk je v sodni dvorani postalo slabo, nudili so ji zdravniško pomoč. Pozneje je zaprosila za obisk toaletnih prostorov. Kaj se je tam zgodilo, ni jasno, mediji pa ugibajo, da je od tam osumljena hotela pobegniti ali si celo kaj storiti. Prav filmsko je bilo, so si bili edini prisotni na sodišču, saj tako dramatičnega dogajanja že dolgo ne pomnijo.

Imajo trdne dokaze

Odvetnik osumljenih, Silvester Polanc iz Odvetniške pisarne Polanc, za naš časopis pojasnil, da so praktično vse obtožbe iz trte izvite in da imajo dokaze, s katerimi jih bodo ovrgli. Odvetnik Polanc je navedel, da ima sodišče dokumente, iz katerih je jasno razvidno, da na primer vsota, ki so jo našli pri preiskavi, sloni na posojilnih pogodbah in ne pripada zaslužkom na račun trgovanja. Tudi glede glavne obtožbe, zoper trgovanje in zlorabo, imajo trdne dokaze, da dekleta v tem smislu niso bila žrtve oziroma izkoriščene, saj so si še pred pridobitvijo dovoljenj za delo pri nas potrebne papirje same urejale v Ukrajini. Še pred tem so k nam prišle kot turistke, saj so se želele seznaniti z delom, ki ga bodo v Sloveniji opravljale.