Slovenija

Ko je ropal, ni bil normalen

tr
30. 12. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Štiri kazniva dejanja ropa je zagrešil Miloš Stojanović v pičlem tednu. Obtoženi trdi, da je to storil pod vplivom heroina, kokaina in apavrina ter da takrat ni bil "pri sebi".

Arhiv Svet24
Storilec si je za svoje tarče izbral Petrolova in OMW-jeva servisa. Iz blagajn je odnesel precejšnje vsote denarja, okoli 20 tisoč evrov.

Obtoženi štirih ropov, 28-letni Miloš Stojanović iz Ljubljane, z vzdevkom Mrkva, je včeraj na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču sodnici povzročil kar nekaj sivih las. Najprej je izjavil, da prizna tri kazniva dejanja ropa, prav tako četrtega, s tem da v tem primeru prodajalca ni udaril, kot to trdi tožilstvo. Sodnica mu je pojasnila, da bo tako za četrti očitek steklo sojenje. Njegov odvetnik Jože Hribernik je predlagal, naj zaslišijo prodajalca in pogledajo posnetke kamer iz četrtega ropa. Tožilka je menila, da bi bilo treba zaslišati še odgovorne osebe podjetij glede ukradenega denarja. Glede slednjega pa je obtoženi dodal, da ne prizna v celoti premoženjskopravnih zahtevkov, kot so jih priglasila oškodovana podjetja.

8 let zapora bi se glasila tožilka ponudba v primeru, če bi obtoženi priznal svoje grehe.

HEROIN, KOKAIN, POMIRJEVALA

Njegov odvetnik je potem potegnil še enega asa iz rokava in izjavil, naj zaslišijo izvedenca psihiatrične stroke, ki bo ocenil, v kakšnem stanju je bil njegov klient v kritičnem času. Svoje je pridal še obtoženi in dejal: »Takrat nisem bil niti malo normalen. Nisem bil pri sebi. En mesec sem se drogiral. Vzel sem heroin, kokain, pomirjevala. Potem me je odpeljalo. Šele po dveh tednih v priporu sem se sestavil.« Sodnici ni preostalo nič drugega, kot da je obtoženemu vpričo njegovega odvetnika pojasnila, da potemtakem šteje, da krivde za štiri kazniva dejanja ne prizna. Zato bo zdaj steklo sojenje. Če bi obtoženi priznal krivdo, bi zanj tožilka predlagala osem let zapora.

S PIŠTOLO GROZIL

Obtoženi, oče triletnega otroka in brez zaposlitve, se je znašel na zatožni klopi, ker je po obtožbi v Ljubljani oropal štiri bencinske servise. Najprej se je na drugo stran zakona podal 25. septembra. S pištolo v rokah je obiskal OMV v Šentvidu in z njo zagrozil prodajalcu. Ta se je prestrašil in šel v pisarno, Stojanović pa si je postregel z denarjem iz blagajne. Nabral si je dobrih tisoč evrov. Naslednji dan je ponovil postopek, tokrat na Petrolovem bencinskem servisu na Dolenjski cesti. Prestrašena prodajalka mu je izročila nekaj bankovcev, kar pa je bilo zanj premalo. Zato jo je prisilil, da je odprla sef in mu izročila denar. Tu je bil plen bogatejši, in sicer okoli šest tisoč evrov.

OD ENEGA DO DRUGEGA SERVISA

Čez štiri dni je z nečednim namenom prestopil prag Petrolovega servisa na Šmartinski cesti. Ko je prodajalec zagledal pištolo v rokah roparja, je kar počepnil za pult. Stojanović je tako imel lahko delo in je iz blagajne pograbil več kot 600 evrov. Drugega oktobra pa je znova obiskal bencinski servis OMW v Podgori pri Dolu pri Ljubljani, kar se je izkazalo za pravo terno. A takoj gladko ni šlo. Tamkajšnji zaposleni je opazil prihod roparja in je zaklenil dvokrilna vhodna vrata ter pritisnil na gumb za alarm. Ropar se ni dal odgnati in je s pištolo razbijal po steklenih vratih ter jih tudi na silo odprl. Ob vstopu je prodajalca menda udaril s pištolo po hrbtu in izustil: »To je rop, greva k sefu!« Iz sefa je pobral precejšnjo količino denarja, okoli 14 tisoč evrov.

MED DRVMI NAŠLI DENAR

Ropar je po dejanju zbežal v bližnje naselje Zajelše, kjer je steklo njegovo iskanje. Iskalo ga je več patrulj policistov, prav tako je bil v iskanje vključen policijski helikopter. Na podlagi obvestila občana o sumljivi osebi so storilca prijeli in mu odvzeli prostost. V eni izmed tamkajšnjih pokritih skladovnic drv pa so našli črno jakno, kapo s cofom, bele rokavice, pištolo, za katero se je izkazalo, da ni prava, in denar. Možje v modrem so ob prijetju izjavili, da je rope izvrševal hitro, brezkompromisno, pri tem pa se ni oziral na prisotnost strank v prostorih bencinskega servisa oziroma zunaj njega. »Za dosego cilja si je priskrbel tudi orožje, s katerim je oškodovancem grozil, grožnje oziroma resnost dejanja pa je v nadaljevanju stopnjeval z repetiranjem orožja in s fizičnim nasiljem. S tem je pri oškodovancih vzbudil strah in si jih podredil ter tako dobil zahtevano, torej denar.«
Sojenje se bo začelo februarja.