Slovenija

Prihodnje leto bo zaživela Pipistrelova tovarna v Gorici

STA
30. 12. 2015, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Aprila ali maja prihodnje leto bo predvidoma zaživela Pipistrelova tovarna ob goriškem letališču v Italiji. Ta bo proizvajala pretežno štirisedežna ultralahka letala Panthera, pa tudi ostali proizvodni program, ki se delno že sedaj izdeluje v Italiji za ameriški in avstralski trg.

STA

"Prostor bo pač treba napolniti," je ob današnjem ogledu povedal bodoči direktor italijanskega hčerinskega podjetja Peter Boscarol. V prvi fazi bo zgrajena proizvodna hala s 6000 kvadratnimi metri uporabnih površin, v drugem delu, končanem leta 2018, pa še dodatnih 4000 kvadratnih metrov površin.

Poleg proizvodnega dela bodo dobili prostor še za pisarniške prostore in manjši razvojni oddelek. Po besedah solastnika in direktorja Pipistrela Iva Boscarola pa bodo v nadaljevanju gradnje poskrbeli še za prostore za servis in za kupce. Teh je bilo v zadnjih dveh mesecih, po sklenitvi posla z indijsko vojsko, resnično veliko, je še povedal prvi mož Pipistrela.

Prednosti lokacije ob letališču v Gorici je veliko. Med njimi je Peter Boscarol naštel predvsem bližino avtoceste, letališče na pragu tovarne, kar je pomembno predvsem za testiranje letal, ter vremenske pogoje: "V Ajdovščini nam veliko težav povzroča burja, ki piha tudi do 100 dni na leto, to pa je povsem neprimerno za t.i. proizvodne lete."

Investicija v prvi fazi proizvodne hale je vredna dobrih pet milijonov evrov, celotna pa osem milijonov evrov. "V končni fazi naj bi bilo v Gorici zaposlenih okoli 200 delavcev, proizvedli pa naj bi eno letalo na dan. Po odprtju bomo izdelali eno letalo vsaka dva dneva," je povedal Ivo Boscarol.

Ob začetku dela naj bi delo dobilo 15 ljudi, do konca prihodnjega leta pa naj bi se ta številka podvojila. Število delavcev se bo povečevalo vzporedno s številom naročenih in proizvedenih letal. Bodoče delavce so sicer že začeli iskati in iz Italije dobili kar 800 prošenj, iz Slovenije pa le okoli 75.

Gradnja proizvodnega objekta ob letališču v Gorici, le kakšnih 300 metrov od državne meje s Slovenijo, se je nekoliko zavlekla predvsem zaradi nenačrtovanih del na tem območju. Pred začetkom gradnje je bilo treba območje temeljito pregledati in očistiti različnih ostankov iz obeh svetovnih vojn.

STA

Ivo Boscarol je ob koncu današnjega ogleda nove tovarne v Gorici povedal še, da bodo letošnji skupni prihodki podjetja v Sloveniji in Italiji znašali okoli 15 milijonov evrov, čisti dobiček pa bo za šest do sedem odstotkov višji kot lani, ko se je ustavil pri 1,2 milijona evrov.