Svet

Nemci znova z nadzorom na državni meji

čk
19. 5. 2015, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemčija bo zaradi srečanja skupine najrazvitejših držav G7, ki bo 7. in 8. junija potekalo v Elmauu, znova uvedla nadzor na svojih kopenskih, zračnih in morskih mejah.

Reuters

Obseg in intenzivnost izvajanja mejnega nadzora bo Nemčija sproti prilagajala varnostnim izzivom. Nadzora ne bo izvajala ves čas na vseh mejah, temveč časovno in lokacijsko fleksibilno glede na ugotovitve analiz tveganj, še pojasnjujejo v Generalni policijski upravi. Mejni nadzor bo v skladu z zakonikom o schengenskih mejah izvajala med 26. majem in 15. junijem, je sporočila slovenska policija. Nadzor bodo izvajali predvsem na avstrijsko-nemški meji, zaradi predhodnih srečanj ministrov v Dresdnu in Moritzburgu, in na nemško-češki meji. Izvajanje nadzora meja bo torej zgolj začasno in na izbranih mejnih točkah ne bo vplivalo na čezmejni promet. V času ponovne uvedbe mejne kontrole je obseg pooblastil policistov enak kot na zunanjih schengenskih mejah in obsega pregled listin, osebe, prtljage oziroma tovora ter zavrnitev vstopa, opozarjajo v Generalni policijski upravi. Ob tem spominjajo, da morajo imeti državljani pri potovanju v drugo državo članico Evropske unije pri sebi veljaven potni list ali veljavno osebno izkaznico.

Kam lahko potujemo z osebno izkaznico

Veljavna osebna izkaznica lahko nadomesti potni list pri prestopu državne meje, če je tako določeno z bilateralnimi in mednarodnimi sporazumi, ki jih je podpisala Slovenije. Poleg tega lahko Slovenci z veljavno osebno izkaznico potujejo v vse države EU in EEA. Osebna izkaznica je dovolj tudi za potovanje v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Srbijo in Makedonijo.