Črna kronika

Tožilstvo za Radana zahteva pripor, sodnica se še odloča

T.C.
19. 5. 2015, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred preiskovalno sodnico v Ljubljani se je danes več ur zagovarjal odpuščeni zdravnik ljubljanske nevrološke klinike Ivan Radan, ki naj bi skrajšal življenje več bolnikom in so ga ovadili med drugim zaradi sedmih ubojev. Tožilstvo je zanj zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, sodnica pa bo odločitev o tem sporočila danes ob 23. uri.

Jure Eržen/Delo

"V konkretni zadevi je bil izveden zelo obsežen, zahteven in temeljit kazenski postopek. Na podlagi tega je po mnenju tožilstva podan utemeljen sum več kaznivih dejanj obdolženemu," je po zaslišanju Radana povedala okrožna državna tožilka Katarina Bergant.

"Po zaslišanju obdolženca - njegov zagovor je trajal osem ur in je bil zelo izčrpen - sem vložila zahtevo za sodno preiskavo in predlagala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti," je še dodala Bergantova.

Radanov odvetnik Milan Krstić je zahtevo tožilstva po priporu zaradi ponovitvene nevarnosti označil za skrajno neutemeljeno, saj da Radan nikjer ne dela kot zdravnik in v Sloveniji kot zdravnik niti ne more dobiti službe.

Arhiv Svet24


"Malo je nenavadno, vsi so se čudili. Ni še jasno, kako bo odločilo sodišče," je povedal Krstić in dodal, da bo odločitev preiskovalne sodnice znana ob 23. uri. Sodnica lahko zadevo pošlje na senat z obrazložitvijo, da se ne strinja z odreditvijo pripora, ali pa lahko odredi pripor.

Radanu naj bi policija po poročanju Dnevnika očitala več kot 20 kaznivih dejanj, med drugim uboja sedmih bolnikov. Zdravnik naj bi si sam predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevala, na njegovem računalniku pa naj bi našli več kot deset fotografij umirajočih bolnikov.

Informacija o domnevnem dogajanju na oddelku za intenzivno nego nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sicer prišla v javnost v začetku leta. Izredni strokovni nadzor je ugotovil, da je Radan 83-letnemu neozdravljivo bolnemu bolniku verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni, saj je bil bolnik po smrti upepeljen.

Podobno ugotovitev so sprejeli v nadzoru nad smrtjo še enega Radanovega bolnika. Za dodatne izredne strokovne nadzore pa se niso odločili, saj da se z ostalimi primeri ukvarja policija, ki naj bi sicer preiskovala 40 smrti bolnikov, ki so umrli, ko jih je zdravil omenjeni zdravnik.

Planet TV