Črna kronika

Z lovskim nožem klal podjetnika!

tr
19. 5. 2015, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Obtoženi Matej Oražem se je v lokalu Krajec vinjen zapletel v verbalni konflikt s podjetnikom Tonetom Pogorelcom. Namesto da bi se pomiril, se je odpravil ven in iz avta vzel lovski nož. Medtem sta natakarica in njen fant držala vrata, da se ne bi vrnil. A zaman. Oražmu je na silo uspelo vstopiti v notranjost, kjer je potem pokončal Pogorelca.

M 24

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 26-letnemu Mateju Oražmu za uboj podjetnika Toneta Pogorelca v Dolenjih Lazah. Obtoženi je 2. decembra lani okoli 23. ure v lokalu Krajec z lovskim nožem prerezal vrat 55-letnemu Pogorelcu. Pokojni je bil lastnik podjetja Blesk2, ki se ukvarja z gradbenimi deli.

Obtoženi je na pretekli obravnavni dejal, da se grozljivega dejanja ne spominja, saj je usodnega dne začel popivati ob treh popoldne in z njim nadaljeval pozno v noč. Pil je pivo, mešanico kokakole in vina ter travarico. Edino, česar se spominja, je prigoda z avtomobilom. Z njim je namreč obtičal v blatu po končani »turneji« po lokalih, zato se je odpravil domov peš. Vmes je klical svojo punco, ki mu je rekla, naj pokliče policijo, če se je zgodilo kaj resnega. Na prostor za priče je včeraj stopila natakarica lokala Sonja Levstek. O obtožencu je dejala, da ga pozna tri leta in ve, da ima težave s spominom, kajti po »prekrokanih« dneh je dostikrat prišel k njej v lokal in jo spraševal, ali je poravnal zapitek. Ob tem vprašanju je pripomnil, da se vsega dogajanja ne spomni.

Žrtev se ni želela izmuzniti skozi stranski izhod

Priča je v preiskavi bolj podrobno opisala potek srhljivega dogajanja tega večera. Obtoženi je prag lokala prestopil okoli sedmih zvečer in se zapletel v verbalni prepir s Tonetom Pogorelcem. Pol ure pozneje je Oražem zapustil lokal in se vrnil okoli desetih zvečer. Med njim in žrtvijo se je znova vnel prepir. »V njem je obtoženi navrgel Pogorelcu, da še ni dal za rundo.« Kmalu za tem je natakarica zaslišala Oražma: »Udari me, udari me, če si upaš.« Ona se ni obotavljala, ampak je vročekrvnega obtoženca vlekla nazaj, Pogorelca pa njegov prijatelj. Tistega dne je bil v lokalu še natakaričin fant Ivan Pintar, ki je prijel Oražma in ga spravil ven. Nato sta Levstekova in Pintar skupaj držala vrata, da Oražem ne bi vstopil. Ta pa je z zunanje stani brcal v vrata, pograbil stol s terase in z njim udaril v okno, vmes pa izustil: »Zdaj boste videli, česa sem zmožen.« Da razjarjeni gost le ne bi prišel nazaj v lokal, je Pintar naročil svoji punci, naj gre po ključ od vrat in mobitel ter pokliče policijo. Ko se je vrnila, po stvari je namreč šla v skladišče, za kar je potrebovala pičle štiri minute, je zagledala na tleh ležečega Podgorelca, torej krvavega napada ni videla. Sodišče je prisluhnilo še njenemu fantu. Ta je v preiskavi povedal enako kot ona. Dodal je le, da je Levstekova, medtem ko je zunaj bentil Oražem, oškodovancu svetovala, naj gre skozi druga vrata iz lokala. A na žalost njenega nasveta ni upošteval, ampak ji je odvrnil, da se on nobenemu ne bo umikal. Ko se je natakarica odpravila po ključe in mobitel, je Oražem vdrl v lokal. Pintar je zagledal nož v njegovih rokah in se ustrašil, napadalec pa je s hitrimi koraki prišel do Pogorelca in vanj zaril nož.