Slovenija

Slovenjgraška bolnišnica bo po navodilih ministrstev odpuščala

Gabrijel Toplak
19. 5. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Konec leta bo v bolnišnici, ki ima 707 zaposlenih, po predlogu finančnega načrta 700 zaposlenih. Položaj bodo reševali z mehkim odpuščanjem, tako da ne bodo nadomeščali upokojitev, pri čemer letos pogoje za starostno upokojitev izpolnjuje 13 zaposlenih.

Arhiv

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, v kateri je zaposlenih 707 oseb, v letošnjem letu glede na do zdaj znana izhodišča načrtuje uravnoteženo poslovanje v višini 37,7 milijona evrov prihodkov, kljub temu pa zaradi navodil ministrstev za zdravje in javno upravo načrtujejo enoodstotno znižanje števila zaposlenih.

Kot pravi direktor bolnišnice Janez Lavre, je to skrb vzbujajoče, pogodba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa še ni sklenjena. »Bolnišnica glede na do zdaj znana izhodišča načrtuje odhodke v višini predvidenih prihodkov, saj varčevalni ukrepi preteklih let dajejo rezultate. Prihodki so načrtovani v višini 37,7 milijona evrov, lanski pa so znašali 38,1 milijona evrov. Letos bomo med drugim manj kot lani namenili za zdravila, nekaj prihranka bo tudi na področju čiščenja,« je pojasnil Lavre. Manj zadovoljen je s kadrovskim načrtom, ki so ga pripravili v skladu z navodili ministrstva za zdravje in zahtevami ministrstva za javno upravo, predvsem zato ker mora bolnišnica za en odstotek zmanjšati število zaposlenih, hkrati pa bi ob odobrenem širjenju programa lahko dodatno zaposlila osem oseb.

Težave pri razvrščanju in nadomeščanju

Po njegovih izračunih bo v bolnišnici, upoštevaje opravljene ure, po predlogu finančnega načrta 700 zaposlenih. Položaj bodo, dodaja direktor, reševali z mehkim odpuščanjem, tako da ne bodo nadomeščali upokojitev, pri čemer letos pogoje za starostno upokojitev izpolnjuje 13 zaposlenih. V bolnišnici želijo še zaposliti sedem specializantov, ki zaključujejo specializacijo, in dodatno enega pediatra, medtem pa imajo na drugi strani že zdaj težave pri razvrščanju in nadomeščanju medicinskih sester ter odpravljanju nakopičenih nadur. Bolnišnica, ki je v predlogu finančnega načrta predvidela tudi začasni prenos sredstev za področje pediatrije s primarne zdravstvene ravni na pediatrijo v bolnišnici, si je glede na pomanjkanje pediatrov na Koroškem na primarni ravni in večjega pritiska na bolnišnično pediatrijo za to prizadevala od leta 2013. Po zadnjih podatkih naj bi bolnišnica prejela dodatnih 202.000 evrov sredstev letno do vključno leta 2017, v letu 2018 naj bi prejela polovico omenjenega zneska, v letu 2019 pa četrtino, ko naj bi se pomanjkanje pediatrov v regiji uredilo.