Slovenija

Cerar napovedal, da bo reformiral Slovenijo

Črt Kaker
19. 5. 2015, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poslanska vprašanja so za marsikoga najzanimivejši del rednih sej državnega zbora. Miro Cerar je napovedal spremembe v državi. Kaj lahko pričakujemo?

sta

Vsak začetek redne seje državnega zbora je namenjen poslanskim vprašanjem predsedniku vlade. Miro Cerar je tako odgovarjal poslanki NSi Ljudmili Novak, ki jo je zanimalo, kako namerava uresničiti zavezo iz koalicijske pogodbe, da je treba dostojno pokopati vse mrtve, tudi žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Sledilo je vprašanje poslanske ZaAB Mirjam Bon Klanjšček, ki je predsednika vprašala, kako bo vlada pristopila k reševanju krize z begunci.

sta

Nato je na sceno stopil poslanec in predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša. Od premierja je prvak opozicije želel slišati oceno dosedanjih reform. Cerar je v odgovoru poudaril, da nobena od reform še ni zaključena. Čaka nas nadaljevanje pokojninske reforme, izvedba zdravstvene reforme, bistveno je treba reformirati javno upravo, je naštel. Sprejeto zakonodajo je treba po Cerarjevih besedah tudi izvajati. »V Sloveniji ne bolehamo zaradi tega, ker nimamo dovolj zakonov, ampak smo bolni zaradi tega, ker jih ne izvajamo in ker so zakoni iz preteklosti premalo dorečeni,« je dejal. Čeprav Cerar ne zanika dosežkov preteklih vlad, pa je opozoril na stanje, ki ga je podedovala njegova vlada. Ocenil je, da so vlade iz časa pred nastopom svetovne krize in takoj po njej z reformami čakale predolgo časa. »V času debelih krav so nepravočasno in nezadostno ukrepale, niso imele pred očmi, da lahko pride do krize. Odsotnost preventive je pripeljala do tega, da je kriza Slovenijo udarila še huje,« so besede premierja, s čimer je ošvrknil prvo Janševo vlado, ki po mnenju mnogih ni bila dovolj reformno naravnana.

sta

Zavrnil očitke

Na Janšev očitek, da vlada dosedanjih reform v času od nastopa mandata še ni nadgradila, pa je Cerar odgovoril, da je vlada že vzpostavila razmere za zvišanje bonitete Slovenije, gospodarsko rast ohranja na visoki ravni, v gospodarstvo pa posega na način, da ne ruši predvidljivosti. Janšo je obenem - kako pričakovano - zanimalo, ali je vlada zaradi odločitve ustavnega sodišča legitimna. Cerar je le kratko odvrnil, da o njeni legitimnosti ne dvomi.