Slovenija

Hiše vročih ponudb

Polona Krušec
19. 5. 2015, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred okoli desetimi leti, ko so se na širšem Goriškem začeli množičneje pojavljati nočni klubi, je javnost to dejavnost težko sprejela. Kako je po toliko letih, kakšne so ponudbe in kaj se dogaja za vrati »eksotičnih« hiš, je poskušala izvedeti naša ekipa. Lastniki klubov so se odprto in nič kaj zadržano razgovorili ter nam na stežaj odprli svoja vrata.

arhiv

Na območju Goriške in Krasa naštejemo vsaj 10 nočnih klubov. Povežemo se z večino in prav nihče od njih nam ne odreče sodelovanja. Pravijo, da je čas, da se opravi z negativno konotacijo o nočnih klubih med ljudmi. Eden od lastnikov lokala s »posebno« ponudbo na Krasu pojasni: »Naš night club nima vpliva na ljudi. Smo diskretni in spoštljivi. Sem pa od vaščanov doživel tudi že zelo grde poglede in grožnje. To je bilo bolj na začetku, zdaj se mi zdi, da so se nas navadili in da smo začeli živeti drug z drugim in ne v preziru.« Doda, da lahko pri njih v miru popiješ pijačo, medtem ko opazuješ dekle, ki pleše ob drogu, od tu dalje pa »storitve« ne tečejo. »Problem se pojavi, ko je klub registriran kot plesni – erotični bar, v njem pa se dogaja prostitucija in ne samo 'golota na ogled'.«

Polona Krušec

O žgečkljivi ponudbi

»Kar nekaj zbirališč po hišah severne Primorske je 'neregistriranih', tam pa je razvrat, za katerega menijo, da je pri nas.« Anita, vodja goriškega nočnega kluba

Naš naslednji sogovornik je Tomaž, lastnik svingerskega kluba blizu Sežane. Njihova dejavnost je še nekoliko bolj občutljiva, saj se dotika še enega družbenega tabuja – menjave partnerjev. Pri njih imajo vrata odprta pari, ki radi menjavajo spolne partnerje. Njihov lokal je v teh krogih poznan in priljubljen. Menda tja hodijo tako Slovenci kot Italijani; slednji so najbolj pogoste stranke. Tomaž pove, da z okolico nima slabih izkušenj. Pari imajo na voljo sprostitvene kotičke z ležalniki, savnami in bazeni, potem se lahko preselijo v sobe, kjer je vsaka nadaljnja intimnejša aktivnost v domeni gostov, torej gre pri njih za posredovanje in ponudbo prostorov. Vstopnina za pare je 80 evrov, za posameznike pa se giblje od 30 do 120 evrov.

Predvsem med Tržačani je priljubljen lokal Antonio v Komnu. Vstopnina je pet evrov, pozneje pa znesek narašča, odvisno od tega, kaj želiš. Pol ure z dekletom stane okoli 100 evrov. Menda se tu zbirajo tudi javnosti dobro poznani obrazi, predvsem italijanske narodnosti. Kot je pred časom poročal časopis Il Piccolo, so si vroče noči v Komnu privoščili tudi nogometaši iz Triestine. Tako pri njih kot v drugih klubih so njihovi zaposleni iz tujine – Ukrajine, Rusije in Moldavije.

arhiv

Slovenke plešejo na tujem

»Zaposlene v mojem klubu so tujke. Slovenke pri nas ne delajo. Če so v tem poslu, gredo to počet v tujino, zaradi diskretnosti.« - Irina, lastnica nočnega kluba

Že pet let ima svoj nočni klub Elara night v Novi Gorici tudi Irina, ki prihaja iz Ukrajine, od koder so tudi punce, ki pri njej delajo. Pove, da se Slovenko redko sreča med zaposlenimi. Ne da niso v tem poslu, če so, gredo v tujino, pri nas si ne upajo delati. Irina pove, da je lani celo razmišljala, da bi zaprla svoja kluba, enega ima še v Sežani, a se je potem odločila, da vztraja. Predvsem ji je voljo vzela birokracija, ki jo ureja, ko zaposluje nekoga iz tujine. Sicer jo država venomer opazuje z enim očesom, saj je kar precejkrat deležna inšpekcij ali policijskega obhoda. Njen lokal ni bordel, ampak diskreten klub za uživanje in sprostitev. Glavna atrakcija so plešoča dekleta, kaj več pa ne, doda.

Spregovorimo še z Anito, tudi vodjo enega izmed nočnih klubov na Goriškem. Pravi, da kolikor ve, registrirani klubi delujejo brezhibno, saj nad njimi stalno bdijo organi. Doda, da je kar nekaj zbirališč po hišah severne Primorske tudi neregistriranih, tam pa se dogaja razvrat, za katerega vsi menijo, da je v resnici za njihovimi vrati.