Svet

Območje iskanja pogrešanega malezijskega letala bodo razširili

sta/mv
16. 4. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pogrešano letalo družbe Malaysia Airlines, ki je marca lani izginilo nad Indijskim oceanom, bodo iskali na še enkrat toliko veliki površini kot doslej, če iskanje na trenutno določenem območju ne bo obrodilo sadov, so danes po srečanju v Kuala Lumpurju sporočili predstavniki Malezije, Avstralije in Kitajske.

Trenutno iskanje poteka na 60.000 kvadratnih kilometrih na jugu Indijskega oceana. Območje bodo predvidoma preiskali do konca maja in če razbitin letala ne bodo našli, bodo iskanje razširili na še dodatnih 60.000 kvadratnih kilometrov. Razširjena površina bo zajemala celotno območje, na katerem je po mnenju strokovnjakov najbolj verjetno, da leži pogrešani boeing 777, je po srečanju z z namestnikom avstralskega premierja in kitajskim ministrom za promet sporočil malezijski minister za promet Liow Tiong Lai. "Dodatno iskanje bi lahko glede na neugodne vremenske razmere v prihajajočih zimskih mesecih trajalo do leta dni," je dejal. predvidenih 120.000 kvadratnih kilometrov, ki bi jih tako preiskali, po njegovih besedah predstavlja 95 odstotkov možne poti letala, kot so jo na podlagi satelitskih podatkov določili strokovnjaki. Iskanje na razširjenem območju naj bi stalo dodatnih 50 milijonov avstralskih dolarjev, medtem ko trenutna faza iskanja stane 120 milijonov dolarjev. Stroške si enakovredno delita Malezija in Avstralija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Prepričani smo, da iščemo na pravem območju, prepričani smo, da imamo najboljšo iskalno opremo," je dejal namestnik avstralskega premierja Warren Truss. "Če je letalo na tem območju, ga bomo našli," je zagotovil.

Želijo, da iščejo na jugu indijskega oceana

Nekateri sorodniki žrtev so izražali dvom v odločitev pristojnih oblasti, da se osredotočajo na iskanje na jugu Indijskega oceana kljub dejstvu, da doslej za strmoglavljenje na tem območju še niso našli dokazov. Na vprašanje glede opažanj letala v bližini Maldivov je Truss odgovoril, da so ta "povsem neskladna" s satelitskimi in radarskimi podatki. V Peking namenjeno letalo je izginilo 8. marca lani, približno uro po vzletu z letališča v Kuala Lumpurju. Na krovu je bilo 227 potnikov in 12 malezijskih članov posadke. Več kot dve tretjini potnikov sta bili iz Kitajske.