Slovenija

Dobili premalo, zdaj bi jim vzeli preveč

Žiga Kariž
16. 4. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

4276 prejemnikov pokojnin, ki jim je država od leta 2013 izplačevala prenizke pokojnine, je zdaj prejelo še previsoke informativne izračune dohodnine.

Arhiv Svet24

Zloglasni zakon o uravnoteženju financ (ZUJF) je leta 2012 zmanjšal pokojnine 26.000 upokojencem, ki se jim je v zavarovalno osnovo štelo tudi delo, opravljeno v republikah nekdanje skupne države Jugoslavije. Ker je ustavno sodišče ugotovilo, da gre za diskriminatorno določbo, jo je moral državni zbor z zakonom odpraviti in popraviti. Tisti, ki so jim zaradi ZUJF-a izplačali nižjo pokojnino, so večji del razlike prejeli lansko leto v enkratnem znesku.

Pri tistih, pri katerih je ta poračun predstavljal višji znesek, je država ponovno storila napako. Ko je Furs te dni pošiljal naokoli informativne izračune dohodnine, je 4276 prejemnikom pokojnine poslal previsoke zneske. Zaradi napačnih podatkov, ki jih je Furs prejel od ZPIZ-a, so zneske obdavčili po previsoki stopnji, saj so jih pozabili povprečiti.

Zaradi številnih jeznih klicev in pritožb, ki so jih prejeli na Fursu, so po nekaj dneh le ugotovili, da gre za sistemsko napako. Obrnili so se na ZPIZ in se na sestanku 10. aprila dogovorili za rešitev nastale situacije. ZPIZ bo uživalce pokojnin, ki so na dom prejeli nepravilni informativni izračun dohodnine, o tem individualno pisno obvestil v tem tednu. Obvestilo bo vsebovalo tudi izpolnjen ugovor zoper informativni izračun dohodnine, v katerem bodo že vpisani pravilni podatki o znesku dohodka, ki ga je izplačal zavod, in se povpreči. Uživalci naj obvestilo z ugovorom pregledajo, podpišejo in ob uveljavljanju morebitnih drugih olajšav tega ustrezno dopolnijo in s predplačano kuverto pošljejo pristojnemu finančnemu uradu najpozneje do 30. aprila 2015.

Novi izračuni, ki jih bodo prejeli zavezanci, bodo zdaj seveda nižji, a na Fursu ne vedo, ali bo davčna obveznost vseh oškodovancev enaka, kot če država ne bi nikoli posegla v njihove prejemke.