Črna kronika

Ubežnik želi poprijeti za delo

Tina Recek
16. 4. 2015, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so včeraj pod lupo vzeli pritožbe dveh odvetnikov Roberta Tomasa Zavašnika in tožilke. Slavni ubežnik je bil novembra lani obsojen na leto in osem mesecev zapora zaradi kaznivega dejanja zatajitve. Od razglasitve sodbe je v priporu, a ga želi čim prej zapustiti in poprijeti za delo, da bo lahko upnikom poplačal dolgove.

m 24

Slavni ubežnik Robert Tomas Zavašnik je včeraj na pritožbeni seji višjega sodišča sodnike poskušal prepričati, da je nedolžen in da ni imel nobenega namena prilastiti si tuje delovne stroje. Po njegovih besedah je stroje uporabljalo podjetje Roto, in ne on. »Žal mi je za splet okoliščin oziroma za posledice. Lepo prosim za izpustitev iz pripora, da bom lahko začel delati,« je še pripomnil obtoženi.

Prvostopenjsko sodišče je novembra lani 43-letnega Zavašnika obsodilo na leto in osem mesecev zapora. Tožilstvo mu je očitalo, da je skupaj z materjo Mileno Zavašnik zagrešil kaznivo dejanje zatajitve. Po obtožbi si je kot direktor podjetja, njegova mati pa kot prokuristka podjetja Roto, leta 2008 prilastil polpriklopnik in več strojev za brizganje plastike ter dva sušilna stroja v vrednosti 112.000 evrov. Zavašnikova sta pri Hypo banki za omenjene stroje in polpriklopnik najela lizinško posojilo. Ker ga nista odplačevala, je banka zahtevala, naj predmete vrneta, tega pa nista storila.

Sodišče je Zavašnikovo v ločenem postopku obsodilo na leto dni zapora in ji naložilo plačilo 112 tisoč evrov. Sodba je lanskega septembra postala pravnomočna. Zavašnikova od začetka letošnjega januarja že spi na zaporniških žimnicah. Ker je vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, bodo zadevo pod lupo vzeli vrhovni sodniki.

Zoper sodbo Zavašniku sta se pritožila obramba in tožilstvo

Zoper odločitev prvostopenjskega sodišča sta se pritožila obramba in tožilstvo. Zavašnikova odvetnika Mitja Sever in Sonny Beronja sta prepričana, da je bila njunemu klientu kršena pravica do obrambe, zato sta zahtevala, naj se sodba spremeni tako, da se izreče oprostilna sodba oziroma razveljavi in vrne v vnovično sojenje, podrejeno pa, da se Zavašniku izreče milejša kazen. Odvetnik Sever je še predlagal, da se mu odpravi pripor. Svoj predlog je utemeljil z besedami, da je že pet mesecev v priporu, kjer z njim ni nobenih težav, in da spoštuje hišni red zavoda. »Odrejeni pripor naj se odpravi. Potem bo lahko Zavašnik poprijel za delo in poplačal dolgove upnikom.«

Tožilka pa se je pritožila zoper višino kazenske sankcije, za katero je menila, da je prenizka. Po njenem bi bilo zanj primerno dve leti in pet mesecev zapora. V pritožbi je navajala, da je sodišče premalo upoštevalo, da je bil Zavašnik dvakrat pravnomočno obsojen. Pred leti ga je doletela petletna zaporna kazen, ker kot organizator zabave ni dovolj dobro poskrbel za varnost obiskovalcev diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, kjer je 23. decembra 2005 množica do smrti pomendrala mlado Katarino, Natalijo in Anjo. Zavašnik v tej zadevi ni sedel na hladno. Raje je pobegnil in se skrival tako dolgo, dokler izvršitev kazni ni zastarala. Poleg omenjene kazni mu je sodišče izreklo pogojno kazen tri mesece zapora zaradi ponarejanja listin. Med oteževalne okoliščine je tožilka štela še, da ni redno odplačeval obrokov in ni vrnil strojev.

Kdo bo prepričal višje sodnike, bodo vpleteni izvedeli pisno.