Slovenija

Vlada nasprotuje štirim predlogom novel SDS

sta/mv
16. 4. 2015, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada nasprotuje štirim zakonodajnim predlogom SDS. Gre za novele zakona o odvetništvu, notariatu, socialno varstvenih prejemkih in subvencioniranju študentske prehrane, piše v sporočilu za javnost po seji vlade. Mnenja bodo posredovali v državni zbor.

STA

Vlada sicer podpira cilje predloga novele zakona o odvetništvu o povečanju preglednosti poslovanja odvetnikov in odvetniških družb ter zmanjševanju obsega sive ekonomije na področju poslovanja odvetnikov. Vendar pa na vladi menijo, da predlagani ukrepi niso primerni za zasledovanje navedenih ciljev, ob tem pa našteli že veljavne zakonske rešitve, ki urejajo ta vprašanja.

Na vladi so tudi spomnili, da je pravosodno ministrstvo odvetniški zbornici predlagalo, naj v svoj statut kot disciplinsko kršitev uvrsti ravnanja odvetnikov, ki storitve opravljajo brez izdajanja računov oziroma izdajajo račune, ki niso skladni z dejanskim plačilom. Poleg tega je ministrstvo za finance marca v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog zakona o potrjevanju računov, dodajajo na vladi.

Vlada sicer tudi v primeru predloga novele zakona o notariatu podpira cilje novele po povečanju preglednosti poslovanja notarjev, povečanju zaupanja javnosti v pošteno in zakonito poslovanje notarjev ter zmanjševanju obsega sive ekonomije. A kljub temu menijo, da je finančno poslovanje notarjev v veljavni ureditvi ustrezno urejeno, zato menijo, da so rešitve predlaganega zakona nepotrebne in sistemsko neustrezne.

SDS se v predlogu novele zakona o socialno varstvenih prejemkih zavzemajo za odpis zaznambe na nepremičnini za prejemnike varstvenega dodatka in tudi obveznost vračanja prejete pomoči iz dediščine prejemnika.

Na vladi pravijo, da so bile najnujnejše pomanjkljivosti odpravljene že leta 2013. Ostale pomanjkljivosti pa bo vlada začela odpravljati v prihodnosti in skladno s koalicijskim sporazumom prejemnike varstvenega dodatka, ki imajo v lasti nepremičnino v manjši vrednosti, razbremenila prepovedi odtujitve nepremičnine.

Poslanci SDS so pred mesecem dni v parlamentarni postopek vložili tudi novelo zakona o subvencioniranju študentske prehrane. Z njo predlagajo, da bi lahko študenti unovčili bon za subvencioniran obrok do 22. ure. Sedaj ga lahko unovčijo do 20. ure. V SDS podaljšanje predlagajo, ker je kar nekaj študijskih programov, ki izvajajo predavanja in vaje do 20. ure in dlje.

Vlada se strinja, da se pedagoški proces podaljšuje, a ugotavlja tudi, da lahko študenti med 8. in 20. uro, ko je možno unovčiti bone, vedno najdejo čas za kosilo. Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane se vsakokrat pripravi tako, da se nanj lahko prijavijo ponudniki iz študijskih središč. Prav tako se na javni razpis vedno prijavijo tudi menze na fakultetah ter ponudniki v neposredni bližini visokošolskih zavodov, "tako da lahko študentje tudi v dokaj kratkem času med predavanji uspejo zaužiti študentsko kosilo".

Predlog zakona terja tudi finančno presojo, dodajajo na vladi, kjer so nasprotno od predlagatelja prepričani, da bi sprememba novele imela posledice na javnofinančna sredstva.