Svet

Nove žrtve v spopadih na vzhodu Ukrajine

STA
13. 2. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V spopadih na vzhodu Ukrajine so v zadnjih 24 urah umrli trije civilisti in osem vojakov, so danes sporočili predstavniki vlade in upornikov. Le dan po sprejetem mirovnem načrtu t. i. normandijske četverice v Minsku se tako spopadi na vzhodu Ukrajine nadaljujejo, premirje pa naj bi na območju začelo veljati v nedeljo.

Reuters

Po navedbah predstavnikov separatistov so v obstreljevanju v Lugansku umrli trije civilisti, pet je bilo ranjenih. Po podatkih ukrajinske vojske pa je je življenje izgubilo osem vojakov, 34 pa je bilo ranjenih.

Gre za prve žrtve spopadov na vzhodu Ukrajine, odkar so proruski uporniki in Kijev v četrtek po maratonskih pogovorih četverice voditeljev Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine v beloruski prestolnici Minsk sprejeli mirovni načrt.

Mirovni sporazum predvideva popolno prekinitev ognja v regijah Doneck in Lugansk s 15. februarjem, kar je v soboto ob 23. uri po srednjeevropskem času.

Dva dneva po začetku prekinitve ognja naj bi se začel umik težkega orožja za od 50 do 140 kilometrov, kar bi omogočilo vzpostavitev tamponskega območja. Umik orožja naj ne bi trajal dlje kot dva tedna. Ukrajinska vojska mora umakniti orožje s sedanje frontne črte, medtem ko za separatiste velja frontna linija z 19. septembra lani.

Še pred premirjem je ukrajinska vojska sporočila, da se najhujši spopadi nadaljujejo okoli ključnega strateškega mesta Debalcevo, kjer poskušajo uporniki obkoliti vladne sile.

Od aprila lani je po podatkih Združenih narodov na vzhodu Ukrajine umrlo vsaj 5486 ljudi, okoli 13.000 jih je bilo ranjenih.