Svet

Predlog "politike dveh otrok" buri duhove na Kitajskem

STA
13. 2. 2015, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Kitajskem te dni buri duhove predlog enega od uradnikov, pristojnih za načrtovanje družine, da bi morali opustiti dolgoletno politiko enega otroka in namesto tega sprejeti odlok, da morajo vsi pari imeti po dva otroka. Na ta način bi rešili vse bolj problematično neravnotežje med spoloma v državi.

Arhiv Svet24

"Morali bi zagotoviti, da bi naša politika in sistem dovoljevala našim otrokom, da bi imeli po dva otroka," je dejal namestnik vodje komisije za načrtovanje družine v provinci Shanxi Mei Zhiqiang.

Časnik Global Times, povezan z glasilom kitajske komunistične partije Renmin Ribao, je danes izpostavil, da je treba biti previden pri predlaganju novih pobud, in opozoril, da kitajskim staršem ne morejo vsiliti politike dveh otrok.

Kitajska je sporno politiko načrtovanja družine, ki večini staršev dovoljuje le enega otroka, uvedla konec 70. let prejšnjega stoletja, da bi omejila naraščanje prebivalstva. Pare, ki so želeli več kot enega otroka, so pogosto prisilili v splave ali pa so morali plačati visoke kazni.

Skupaj z željo parov, da bi imeli sina, je ta politika botrovala velikemu neravnotežju med spoloma. Na Kitajskem se je lani na 100 deklic rodilo 116 dečkov, v celotni populaciji pa je bilo razmerje moških in žensk 105 proti 100.

Veliko neravnotežje med spoloma bi lahko botrovalo socialnim nemirom, saj na milijone moških ne more najti soproge. V zadnjih letih se je tudi povečala trgovina z ljudmi, saj na Kitajsko pripeljejo ženske iz sosednjih držav, večinoma iz Vietnama, s katerimi se poročijo samski Kitajci.

Vladajoča komunistična partija je konec leta 2013 sicer nekoliko omilila pravila, tako da imajo lahko pari dva otroka, če je vsaj eden od staršev edinec. A za dovoljenje, da bi imeli dva otroka, je zaprosilo veliko manj staršev, kot je bilo pričakovano.

Po podatkih kitajskega statističnega urada je konec lanskega leta na Kitajskem živelo 1,37 milijarde ljudi, kar je 7,1 milijona več kot leta 2013.