Precej negodovanja

Nad povišanjem "minimalca" za 25 evrov niso vsi navdušeni ...

T.L./STA
16. 1. 2018, 14.33
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 15.08
Deli članek:

Mešani odzivi političnih strank na predlog ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki predlaga zvišanje minimalne plače za 4,7 odstotka.

Profimedia
Minimalna plača naj bi se po predlogu povišala za približno 25 evrov.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katere predlog o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka je dvignil precej negodovanja v SMC, bo razloge zanj predstavila premierju Miru Cerarju, predvidoma pred četrtkovo sejo vlade, so danes za STA povedali v kabinetu ministrice. Predlog je sicer izhodišče za razpravo socialnih partnerjev na petkovi seji ESS.

Po zakonu o minimalni plači njeno višino za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

O predlogu bo Ekonomsko-socialni svet (ESS) razpravljal v petek, ponedeljkovi odzivi sindikatov in delodajalcev pa so bili pričakovani. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave. "Verjamem, da gospodarstvo danes ta strošek zmore," je ob ponedeljkovi predstavitvi predloga dejala ministrica.

Ministrica je ob tem ocenila, da bi pritisk na dvig minimalne plače zmanjšali s spremembo plačnega modela, za kar se zavzemajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Medtem pa se v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter v poslanski skupini Levica prizadevajo, da bi iz minimalne plače izločili vse dodatke, torej tudi dodatek na delovno dobo in na delovno uspešnost.

In kaj pravijo drugi? 

Predlog ministrice za delo, ki prihaja iz vrst SD, je razburil poslance SMC in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman. "Vse te številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, so precej nižje od predlaganega dviga," je v ponedeljek povedala Vraničar Ermanova, medtem ko je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer menila, da "zvišanje minimalne plače ne bo rešilo ključne težave, to je previsokega števila prejemnikov".

Koalicijski partnerji so bili s predlogom ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za dvig minimalne plače seznanjeni v ponedeljek iz medijev. To je kot neprimerno že v ponedeljek označila vodja poslanske skupine SMC Kustec Lipicer, sicer pa se stališča koalicijskih strank nekoliko razlikujejo.

Erjavec je danes navedel, da DeSUS podpira dvig minimalne plače, ker imamo še vedno delodajalce, ki imajo dobre rezultate, pa vseeno tega ne želijo deliti s svojimi zaposlenimi. Strinja se, da je predlog za dvig minimalne plače v neposredni pristojnosti ministrice za delo, vendar bi bilo po njegovem mnenju vseeno prav, da bi ministrica koalicijske partnerje s predlogom predhodno seznanila. 

Medtem je Kustec Lipicerjeva v ponedeljek sicer dejala, da se bodo o predlogu pogovorili, a ocenila, da dvig minimalne plače ne bo rešil ključne težave na tem področju, to je previsokega števila njenih prejemnikov.

Tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman od Kopač Mrakove pričakuje argumente, na katerih temelji konkreten predlog za dvig minimalne plače. Kot je po ponedeljkovem koalicijskem vrhu dejala, so številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, precej nižje od predlaganega dviga.

V SDS menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. V odzivu na predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak so se sicer zavzeli za višino minimalne plače, ki bi stimulirala delo in zagotavljala dostojno preživetje ljudi.

Višino minimalne plače je treba postaviti v širši kontekst, to je celoten plačni sistem, so izpostavili v največji opozicijski stranki. Ob tem so poudarili, da mora obstajati razlika med socialnimi prejemki in minimalno plačo.

"Višina minimalne plače mora biti določena v dogovoru s sindikati in delodajalci, in sicer glede na uspešnost in produktivnost ter določena na način, da se razbremeni tudi delodajalce, da ob povišanju minimalne plače zaradi povečanja stroškov dela delavcev ne bi odpuščali," so prepričani v SDS.

Manijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. So pa opozorili, da "žal še vedno obstajajo podjetja, ki svoje dobičke kujejo na račun nizkih plač zaposlenih". Menijo, da je prav, da institut minimalne plače obstaja in da ga država nadzira.

V NSi po predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače pričakujejo, da bo vlada zvišala vse plače v okviru davčne razbremenitve. "Nižji davki pomenijo višje plače. To je tista alternativna rešitev, ki jo Nova Slovenija ta trenutek ponuja," je v izjavi za medije dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.