Ošpice v Sloveniji

Iščejo osebe, ki so bile v stiku z okuženim

G.G./STA
8. 1. 2018, 09.29
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 11.30
Deli članek:

Na pediatrični kliniki imajo odraslo osebo z ošpicami.

Revija Zarja
Fotografija je simbolična

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je na pediatrični kliniki prišlo do vnosa ošpic. Okužena je bila odrasla oseba, ki je prišla tja na obisk.

Zdravniki se zdaj trudijo, da bi čim prej poiskali vse osebe, s katerimi je bila okužena oseba v stiku, zato da bi omejili morebitno širjenje okužbe.

To ni prvi primer okužbe z ošpicami v Sloveniji v tem letu. Minuli teden so z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sporočili, da so prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri otroku, ki se je pred prazniki vrnil s potovanja v Srbiji. Takrat je šlo za predšolskega otroka, ki je sicer že prejel prvi odmerek cepiva. Tedaj so na NIJZ opomnili, da so ošpice zelo nalezljiva bolezen, zato je pomembno pravočasno prepoznavanje bolezni.

Precepljenost upada

V Sloveniji se je začelo cepljenje proti ošpicam leta 1968, takrat je potekalo z enim odmerkom. Od leta 1974 naprej so cepili z dvema odmerkoma, od leta 1999 pa otroke cepijo s kombiniranim cepivom.

Zdravniki so zaskrbljeni, ker v Evropi precepljenost proti ošpicam upada. V Sloveniji je najnižja v Ljubljani (88 odstotna). V lanskem letu so tako v Sloveniji zabeležili sedem primerov ošpic, od tega šest primerov januarja. Vsi bolniki so se okužili v tujini.

Ena najbolj nalezljivih virusnih bolezni

Ošpice se prenašajo kapljično. Kužne kapljice so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri. Gre za eno najbolj nalezljivih virusnih okužb, saj zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po treh do petih dneh še značilen izpuščaj, ki se pojavi najprej za ušesi, nato pa po celem telesu.

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa, pljučnica in encefalitis, to je vnetje možganov. Eden od štirih bolnikov, ki zboli za ošpicami, potrebuje bolnišnično zdravljenje. Eden od tisočih dobi encefalitis, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.