Arbitraža

Danes se izteče rok, veteran pa bo obelodanil, kaj načrtuje – datum izplutja že ima

R.T.
8. 1. 2018, 07.34
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 08.15
Deli članek:

Danes se izteče rok, ki ga je postavil. Če ne bo učinka, bo flota izplula.

Facebook
Hrvaški veteran Petar Janjić Tromblon namerava ukrepati na lastno pest.

Vukovarski veteran, ki je hrvaški vladi postavil ultimat, opozarja, da se danes čas izteče. Če hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću v 72 urah ne bo uspelo rešiti spora s Slovenijo, bo s konvojem približno stotih plovil ukrepal on.

Teh 72 ur se izteče danes.

Datum imajo

Bobo
Hrvaški ribiči pravijo, da je včerajšnji dan minil brez incidentov (fotografija je arhivska).

»Vladi sem dal časa do 16. ure, da s Slovenci sede za mizo. Če tega ne bo storila, bomo ukrepali,« je vukovarski veteran Petar Janjić Tromblon dejal za 24sata. Čakanje si sicer krajša s pisanjem poziva, ki naj bi bill objavljen ob izteku odmerjenega časa. »Pozivam k mirni rešitvi. V stiku sem s številnimi civilnimi družbami in intelektualci na obeh straneh meje. V Sloveniji imam veliko prijateljev in vsem nam je v interesu, da se ta potencialno nevarna situacija razreši mirno. V sodelovanju z nekaj ljudmi sem sprejel določene odločitve, ki pa niso za javnost. Določili smo tudi točen datum izplutja v Piranski zaliv, a je ta zaenkrat še tajen. Ob 16. uri bomo na enem portalu objavili natančen načrt, do takrat pa podrobnosti niso za javnost,« je še dejal.

Nespremenjeno

24sata še poroča, da je stanje v Savudriji nespremenjeno. Napetosti, o kateri se je govorilo, potem ko je začela Slovenija enostransko izvajati arbitražno odločbo, ni čutiti, še pišejo, sploh po tem, ko so hrvaški ribiči dobili jamstvo, da lahko ribarijo do hrvaške mejne črte.

»Vse je mirno. Nekateri naši ribiči so bili v nedeljo na morju skupaj z našimi policijskimi plovili. Ob enem času štirje, ob drugem osem. To je prvič, da Hrvaška stoji za nami ribiči, kar je dobro. Slovenci so nepredvidljivi. Ko si nekaj vbijejo v glavo, temu slepo sledijo. Za razliko od naših ribičev, ki so organizirani, slovenski ravno niso, zato morajo molčati in poslušati, kaj jim govori slovenska politika,« je za omenjeni medij dejal savudrijski ribič Daniele Kolec.