Krivo pravo

Zakonita grozodejstva, ki se še vedno dogajajo

M.V.
8. 1. 2018, 06.56
Deli članek:

Zdi se neverjetno, toda v nekaterih državah, tudi na razvitem Zahodu, v letu 2018 še vedno veljajo čudni zakoni, zaradi katerih bi se marsikomu obrnil želodec.

Arhiv časnika Novice Svet24
V Massachusettsu, kljub naporom številnih vplivnih oseb, nekrofilija še vedno ni prepovedana.

O tem, da na primer v Združenih državah Amerike obstaja kopica bizarnih zakonov, smo že večkrat pisali. A tudi druge države ne zaostajajo. Denimo v Grčiji je prepovedano igranje računalniških iger na javnih mestih, v Franciji prašiča ne smete poimenovati Napoleon, v Nemčiji je vzglavnik hladno orožje, v Izraelu si ob šabatu ljudje ne smejo brskati po nosu, v britanskem parlamentu pa je prepovedano umreti. Podobno prepoved imajo na norveškem otočju Spitzbergi, kjer že 70 let niso pokopali nikogar, saj nizke temperature preprečujejo razpad trupel. Kljub kopici prepovedi banalnih ritualov pa pravo v številnih državah ne regulira številnih grozodejstev.

Kanibalizem

Kamenjanje

Kazen, ki velja po šeriatskem pravu. Moške zakopljejo v zemljo do pasu, ženske do oprsja, nato pa jih poskušajo pobiti s kamni točno določene velikosti. Zakon velja v Afganistanu, Iranu, Nigeriji, Sudanu, Pakistanu in ZAE. 

Kanibalizem ni prepovedan v mnogih zveznih državah ZDA ter nekaterih pokrajinah Nemčije in Združenega kraljestva. Kanibali imajo sicer precej zvezane roke, saj ne smejo ubijati, lahko pa se hranijo s preminulimi. Armin Meiwes je leta 2001 prek spleta iskal žrtev, in ko se je njegov »obrok« oziroma prostovoljec javil, ga je Meiwes ubil, razrezal in zamrznil za poznejšo uporabo. Nemški organi so ga pred obedom aretirali in obsodili za umor.

Nekrofilija

V zvezni državi Massachusetts so leta 2015 prepovedali pedofilijo, sodomijo in bogokletstvo, toda nekrofilija je še vedno dovoljena. V državi je pred kratkim odmevalo priznanje treh moških, da so izkopali pokojnico in z njo spolno občevali. Primer je spodbudil nekatere politike v Massachusettsu, da so se začeli zavzemati za prepoved nesprejemljivega fetiša.

Sodomija

V zadnjih nekaj letih so Danska, Švedska in nekatere zvezne države ZDA prepovedale spolno občevanje ljudi z živalmi. Vseeno pa je v nekaterih državah še vedno dovoljena. V Nemčiji na primer obstajajo tako imenovani erotični živalski vrtovi. Sodomija je legalna na Madžarskem, Finskem in v Mehiki. V Alabami so leta 2014 skušali sprejeti zakon, ki bi prepovedoval sodomijo, a je guverner vložil veto.

Arhiv časnika Novice Svet24
V Nemčiji so priljubljeni erotični živalski vrtovi, pred kratkim pa so šokirale fotografije iz pasjih bordelov v Srbiji.

Incest

Čeprav so spolni odnosi med člani ožje družine prepovedani v večini držav, je incest dekriminaliziran v Franciji, Španiji in na Portugalskem, o podobnem pa razmišljajo v Romuniji. »Ni vse nemoralno tudi ilegalno,« je nedavno dejal pravni strokovnjak na romunskem pravosodnem ministrstvu Valerian Cioclei.

Pohabljanje spolnih organov

Javno mučenje

Telesna kazen se v nekaterih azijskih in afriških državah izvršuje s palicami, biči in različnimi rezili. Kaznjenci, če preživijo, se dolgo zdravijo. 

Genitalno pohabljanje je prepovedano v Avstraliji, Kanadi, ZDA, devetih evropskih in 18 afriških državah, a še vedno razširjeno v 28 afriških in nekaterih azijskih državah. Sodeč po  podatkih, je vsako leto genitalnemu pohabljenju izpostavljenih tri milijone žensk.

Kastracija

Poleg Kalifornije, Floride, Georgie, Louisiane, Montane, Oregona, Teksasa in Wisconsina so po letu 2013 kemijsko in kirurško kastracijo spolnih delinkventov uvedle tudi Estonija, Moldavija, Poljska, Rusija in Južna Koreja. Pri kemijski kastraciji gre za vbrizgavanje ženskega hormona estrogena in posledično zmanjševanje testosterona.

Posilstvo

V Indiji je možu dovoljeno posiliti svojo ženo, saj indijska sodišča menijo, da akt posilstva v zakonu med moškim in žensko ni mogoč. Podobno menijo v Afganistanu, Pakistanu, Savdski Arabiji ter na Kitajskem.

Suženjstvo

Kljub 13. amandmaju ustave ZDA, ki ukinja sužnjelastništvo, je to v nekaterih delih ZDA praktično še vedno v veljavi, zahvaljujoč »kazenski klavzuli« v istem amandmaju, ki dovoljuje suženjstvo kaznjencev, ki ga ameriško pravo razume kot »moralno prečiščevanje in vračanje dolga državi«.