Pokojnine

Upokojenci, pripravite se na uskladitev pokojnin in višji letni dodatek

T.L./STA
21. 12. 2017, 13.44
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 13.46
Deli članek:

Februarska uskladitev pokojnin bo v skladu s sistemskim zakonom in veljavna od 1. januarja naprej. Izredna uskladitev pa bo izvedena v skladu s proračunskimi dokumenti.

Profimedia
Finančni načrt Zpiza za leto 2018 predvideva 3,3-odstotno uskladitev pokojnin.

Finančni načrt pokojninskega zavoda za leto 2018, ki ga je danes potrdil svet pokojninskega zavoda, predvideva skupno 3,3-odstotno uskladitev pokojnin, in sicer februarja v višini 2,2 odstotka, aprila pa še v višini 1,1 odstotka. Prihodki in odhodki zavoda bodo izravnani v znesku dobrih 5,3 milijarde evrov. K načrtu mora dati soglasje še vlada.

Po finančnem načrtu, ki ga je na današnji seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) predstavil namestnik generalnega direktorja zavoda David Klarič, bo februarska uskladitev pokojnin v skladu s sistemskim zakonom in veljavna od 1. januarja naprej. Izredna uskladitev pa bo izvedena v skladu s proračunskimi dokumenti.

Vsi upokojenci bodo prihodnje leto prejeli tudi letni dodatek, ki bo za deset evrov višji od letošnjega, je napovedal. Za dodatek, ki bo izplačan julija skupaj z izplačilom julijskih pokojnin, so sredstva načrtovana v višini 132 milijonov evrov.

Med prihodki zavoda največji delež predstavljajo prispevki za socialno varnost delavcev in delodajalcev. V prihodnjem letu so načrtovani v višini dobre štiri milijarde evrov, kar pomeni 75,6 odstotka vseh prihodkov. To bo po Klaričevem opozorilu najvišji delež prispevkov po letu 1996.

Državni proračun bo po njegovih besedah za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda po načrtu v prihodnjem letu prispeval nekaj več kot 960 milijonov evrov, Kapitalska družba pa bo tako kot letos nakazala 50 milijonov evrov.

Povprečno število prejemnikov starostnih pokojnin se bo prihodnje leto po oceni povprečno zvišalo za 2,3 odstotka, je povedal.

Predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek je v razpravi dejala, da bi morali upokojenci od višje gospodarske rasti dobiti več. Zdaj obljubljajo predvolilne bonbončke, kar pa ne pomeni nadomestitve sredstev, ki so jih upokojenci izgubili zaradi varčevalnih ukrepov, je dejala.

Načrtovana uskladitev je po besedah Branka Pintarja, ki je prav tako predstavnik upokojencev, sicer korak v pravo smer. A za zagotovitev socialne varnosti upokojencev bi bilo treba po njegovi oceni storiti veliko več.

Podobno je ocenil predstavnik sindikatov Dorotej Čuček. Napovedana uskladitev po njegovih besedah ne bo dosegla niti rasti inflacije v EU.

Predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin pa je prepričana, da je treba ministrstvo za delo opozoriti, da je treba nadaljevati priprave za novi pokojninski zakon. Generalni direktor Zpiza Marijan Papež je pri tem zagotovil, da si bo zavod prizadeval za sprejetje zakona vsaj šest mesecev pred njegovo uveljavitvijo. "Tako bodo ljudje vedeli, pri čem so," je dodal.