Zdravstvo

Kopač je preteklost, ministrica uspela z združevanjem

T.L./STA
21. 12. 2017, 11.58
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 11.59
Deli članek:

Kopač zapušča UKC Ljubljana s koncem letošnjega leta.

Andraž Kopač in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc

Vlada je danes dala soglasje h krivdni razrešitvi Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je ob robu seje vlade povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ob tem je vlada tudi dala soglasje k ustanovitvi nacionalnega instituta za otroške srčne bolezni.

Kopač tako zapušča UKC Ljubljana s koncem letošnjega leta, na tem mestu ga bo nadomestil Aleš Šabeder, ki ga je svet UKC za v. d. generalnega direktorja imenoval 13. decembra, funkcijo pa bo prevzel 1. januarja. Za imenovanje na mesto vršilca dolžnosti direktorja ne potrebuje soglasja vlade.

Krivdno razrešitev si je Kopač prislužil s tem, ko naj ne bi zadosti ukrepal oz. urejal razmer na področju otroške kardiologije, zaradi česar je v javnost prišlo več afer, prav tako sta program otroške srčne kirurgije zapustila edina dva slovenska kirurga. Strokovna direktorica Marija Pfeifer se z UKC tudi poslavlja v začetku prihodnjega leta, saj se bo upokojila, strokovno vodenje največje bolnišnice v državi pa bo 3. januarja prevzela Jadranka Buturović Ponikvar.

Vlada je glede na ministričino izjavo sprejela akt o ustanovitvi samostojnega javnega zavoda za zdravljenje prirojenih srčnih napak, ki se bo imenoval Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Namenjen bo zdravljenju tako otrok kot odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Inštitut bo deloval v prostorih UKC Ljubljana.

Bolnišnici se bosta združili

Kolar Celarčeva je danes novinarjem dejala tudi, da je vlada sprejela predlog sklepa glede združitve bolnišnice Topolšice in Splošne bolnišnice Celje, "da se zadeve premikajo na dokončanje sanacije".

Nedavno je ministrica povedala, da ne bo na silo vztrajala pri povezovanju oz. združevanju bolnišnic. Tako bo očitno preložila to odločitev na svojega naslednika.