ZAPOSLOVANJE

Kjer je Slovencev premalo, delajo tujci

Žiga Kariž
3. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Delovnih mest je v Sloveniji vedno več, nekatere panoge se že srečujejo s pomanjkanjem ustreznega kadra, težave pa rešujejo tujci.

Bobo
Gradbeništvo, proizvodnja in transport, so panoge, ki napovedujejo dodatne zaposlitve v prihodnjem četrtletju.

Čeprav sta se Slovenija in Evropa vrsto let spopadali z gospodarsko in finančno krizo ter visoko brezposelnostjo, so strokovnjaki opozarjali, da bo že v zelo kratkem času delovne sile v EU primanjkovalo in bo nadaljnja rast možna le ob zaposlovanju tujcev. V Sloveniji, kot kaže, sledimo temu trendu.

Vedno bolje

Brezposelnost se hitro zmanjšuje in število brezposelnih je s 124.000 pred nekaj leti upadlo na 82.000, delodajalci pa že na začetku naslednjega leta obljubljajo 16.000 novih delovnih mest, medtem ko bodo v roku šestih mesecev potrebovali skupno kar 30.900 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih. Najpogosteje bodo iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike tovornjakov in vlačilcev, varilce, skladiščnike, uradnike za nabavo in prodajo ter prodajalce, ugotavlja zavod za zaposlovanje.

Pomanjkanje

V nekaterih panogah tako delovne sile že primanjkuje. V povprečju se je nekaj manj kot polovica (43,3 odstotka) delodajalcev srečala s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Velika podjetja se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečujejo celo v 61 odstotkih primerov. Številni si tako pomagajo z zaposlovanjem tujcev, predvsem kadar iščejo kader za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in za katere je značilen neugoden delovni urnik. Leta 2016 je bilo skupaj izdanih 11.158 soglasij k enotnim dovoljenjem, letos bo to število še višje. Največ soglasij so izdali za dejavnost prometa in skladiščenja, gradbeništvo, predelovalne dejavnosti in druge raznovrstne poslovne dejavnosti.

Bratska delovna mesta

Glede na državljanstvo so po številu izdanih soglasij prevladovali delavci z območja nekdanje SFRJ; državljanom Srbije je zavod izdal 5012 soglasij k enotnim dovoljenjem, državljanom Bosne in Hercegovine 1916 soglasij k enotnim dovoljenjem, sledijo državljani Kosova s 1335 izdanimi soglasji, nato pa državljani Makedonije z 826 izdanimi soglasji.  

Slovenija za zaposlovanje tujcev sicer nima kvot, a tujec dobi zaposlitev le, če na zavodu za zaposlovanje za razpisano delovno mesto ni primernega kandidata.

STA
82.000 iskalcev zaposlitve je prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.