LUMBAGO

Kaj storiti, ko uščipne v križu: mirovati ali gibati?

pr
3. 12. 2017, 07.45
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 11.09
Deli članek:

Ko nas zgrabi huda bolečina v hrbtenici, to običajno opišemo tako, da rečemo, da nas je uščipnilo ali usekalo v križu. Za kaj pravzaprav gre in kako ravnati?

Izogibajmo se dvigovanju bremen, pogostemu sklanjanju in nepremičnim položajem.

Za omenjeno težavo pravzaprav obstaja poseben izraz, imenuje se lumbago, pomeni pa okvaro mišic ali sklepov v spodnjem delu križa, ki lahko izžareva proti kolkom, zadnjici, v dimlje in/ali zadnji del stegna.

NENADEN GIB ALI DVIG

Da nas zgrabi lumbago ali tako imenovani ledveni usek, je lahko kriv že nenaden gib, padec, dvig pretežkega bremena, zelo pogosto pa tudi vsakodnevno delo v sedečem ali drugačnem statičnem položaju. Težava je pogosto povezana z nategom mišic in sklepov v križu. Vzrok za pojav lumbaga so lahko tudi zdrs medvretenčne ploščice, osteoartroza in osteoporoza.

ZNAKI SE RAZLIKUJEJO

Nekateri ob lumbagu v spodnjem delu križa občutijo hudo bolečino. Ta lahko pri posameznikih seva proti zadnjici, kolkom, dimljam ali zadnjemu delu stegna. Pojavita se lahko celo nadležno ščemenje in odrevenelost. Posledično seveda človek trpi zaradi oteženega gibanja naprej, nazaj in tudi v druge smeri. Zaradi hudih bolečin, odrevenelosti in težav pri gibanju potem bolnik spremeni držo. Bolečine in težave so običajno prisotne dva tedna, pri nekaterih ljudeh tudi dlje. Žal se lahko pogosto ponavljajo.

KAJ PA ZDRAVLJENJE?

Ob izjemno hudih bolečinah je dobro obiskati zdravnika, sicer pa velja naslednje: ob ledvenem useku oziroma lumbagu je najprej in predvsem potreben temeljit počitek. Priporočljivo je, da bolnik miruje vsaj dva dni, nato se lahko začne počasi in seveda nadzorovano gibati. Hudo bolečino ob lumbagu pogosto blažimo z analgetiki,  pomagajo tudi masaža, elektrostimulacija in seveda obkladki – pri tem velja pravilo: najprej ohlajanje, nato gretje. Zelo je pomembno, da se izognemo vsakršnim obremenitvam, tako fizičnim kot psihičnim.