Praznik potic

FOTO: Med mnogimi poticami je bila tudi čebulna

Rok Nose/Dolenjski list
10. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Peka potice je prava umetnost, ki pa jo slovenske gospodinje naravnost obvladajo. To so dokazale tudi kmečke žene iz Suhe krajine, ki so predstavile svoje umetnine.

Rok Nose
Marija Jarc, ki je dosegla vse možne točke, s snaho Štefko.

Potica je slovenska kulinarična posebnost, ki jo v svojih knjigah omenja že Janez Vajkard Valvasor. Povezana je z našo identiteto, poznajo pa jo tudi drugod po svetu, kamor so jo zanesli slovenski izseljenci, zato jo nekateri označujejo tudi kot ambasadorko Slovenije. Včasih so jo gospodinje spekle le za največje praznike, danes pa jo ponudijo ob različnih priložnostih. Ena takšnih je bila društvena razstava potic minuli vikend v Žužemberku, kjer so suhokrajinske kmečke žene v ocenjevanje prejele 55 umetnin.

Rok Nose
Članice Društva kmečkih žena Suha krajina Žužemberk.

DVE POTICI DOSEGLI VSE TOČKE

Gospodinje so jih prinesle z različnih koncev Slovenije. Podelili so 19 zlatih, 21 srebrnih in 13 bronastih priznanj. Vse možne točke sta dosegli potici Anice Šuštar iz Srednjega Lipovca in Marije Jarc iz Velikega Lipovca, ki je spekla tradicionalno orehovo. »Da ti uspe, je treba imeti dobre sestavine. Pomembno je tudi, da pečico ogreješ na pravo temperaturo, da se potica lepo zapeče,« je povedala Jarčeva, ki se je v mladih letih od tašče naučila, kako pomembno je, da se testo ne prehladi, in vse ostale drobne skrivnosti za dobro potico, ki jo ob praznikih na mizo vedno rada ponudi domačim.

Rok Nose
Med zanimivejšimi je bila čebulna potica.

TRI SLANE, OSTALE SLADKE

Potice s pestrimi in inovativnimi dodatki sta ocenjevali dve strokovni komisiji. Tri potice so bile slane, in sicer čemaževa, špehovka in čebulna z orehi. Prestale so bile sladke: rozinova, pehtranova, lešnikova, rožičeva s figami, pirina s proseno kašo, ajdova s skuto, novejše z nadevom čokolade in kakava, kokosova, največ pa je bilo tradicionalnih orehovih potic. »Najbolje ocenjene so bile lepih oblik, primerno zapečene in bogato nadevane ter ravno prav sladke. Povezanost z nadevom je bila dobra in tudi skorja ni odstopala,« je zapisala članica strokovne komisije Valerija Poreber.