Podrobnosti umora

Srečkovo truplo sta vlekla po hiši in si krvave roke umivala pred očmi policistov

Gabrijel Toplak
10. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Policista sta v stanovanju opazila krvave madeže, ki bi lahko bili posledica premikanja trupla, in Franca Vajdo. Bil je krvav po rokah in nogah.

Gabrijel Toplak
Obtožena na sodišče prihajata z lisicami na rokah in nogah.

Noč pred dogodkom je pri Vajdi prespal Franc Pučko. Zjutraj je odšel in se tega dne z Vajdo pogovarjal po telefonu 17 sekund, a se klica ne spomni več. 

Na ptujskem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 42-letnemu Andreju Bagariju za junijski umor v Dravski ulici, kjer naj bi, tako jima očita okrožni državni tožilec Gregor Pograjc, na grozovit način umorila 64-letnega Srečka Marina.

Padel po stopnicah

Po skupnem popivanju in sporu naj bi se Vajda in Bagari, kot je prepričano tožilstvo, Marina lotila s kijem, železno grebljico in pestmi. Pograjc pravi, da je pokojni umiral v strašanskih mukah, saj je obdukcija pokazala, da je zadobil okoli 40 poškodb, umrl pa naj bi vsaj dve uri po pretepanju. Policiste in reševalce je na kraj nesreče poklical Vajda in jim povedal, da je Marina našel mrtvega na stopnišču. Preiskovalci so v stanovanju našli več sledi krvavih madežev in sklepali, da smrt ni posledica padca po stopnicah.

Že strjena kri

Kriminalisti so glede na izkušnje ocenili, da ni šlo samo za padec, mrliški oglednik pa je poleg zlomljene roke za osnovni vzrok smrti ocenil poškodbo prsnega koša. 

Pred sodnico Katjo Kolarič je stopila zdravnica Nina Mileusnić. Bila je del urgentne ekipe, ki je prva prišla v Dravsko ulico. »Že na stopnicah so me opozorili na večji madež krvi, nekoliko višje je ležalo truplo. Obrnjeno je bilo na trebuh in umrli ni kazal znakov življenja, zato smo se po prihodu policije vrnili v zdravstveni dom. Pokojni je bil le v spodnjicah, v stanovanju pa se nisem ničesar dotikala,« je pojasnila Mileusnićeva in na vprašanje tožilca, ali bi lahko bila smrt posledica padca, odgovorila: »Glede na položaj, kako je ležal, ne verjamem.« Zdravstveni tehnik Mihec Furjan je dogodek opisal takole: »Umrlemu smo ob prihodu med drugim izmerili pulz. Ni ga bilo. Opazil sem, da je krvavel iz ust in nosu. Kri na tleh je bila že strjena, torej se je zadeva morala zgoditi nekaj časa pred našim prihodom. Tam sem videl tudi Vajdo, ki je bil v kratkih hlačah in poletni majici. Rekel nam je, da je spal, a nanj nisem bil pretirano pozoren.« 

Čistil je krvave madeže

Vajdo sta odpeljala iz hiše, kjer so počakali na prihod mrtvooglednika in kriminalistov, policista Boštjan Bračko in Primož Korošec. »Rekel nama je tudi, da je žejen, zato sva mu priskrbela vodo. Po nekaj požirkih se je začel polivati po nogah in si odstranjevati sledi krvi tudi z rok,« je razložil Bračko, ki je v bližini trupla opazil krvave madeže, kot da bi truplo nekdo vlekel. Obema policistoma se Vajda v pogovoru ni zdel nič pretresen, obnašal naj bi se, kot da je to nekaj normalnega. Glede polivanja pa jima je zatrdil, da ga je obšla trenutna slabost.