Poslovanje nacionalke

Zakaj direktor RTVS ne bo predlagal povišanja prispevka?

G.G./STA
8. 11. 2017, 15.31
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 15.32
Deli članek:

Kakšno je finančno stanje medijske hiše, ki jo z redni mesečnimi prispevki pomagamo financirati tudi "odjemalci električne energije"?

STA
Direktor RTVS Igor Kadunc pravi, da izguba "na srečo ne pomeni katastrofe".

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo leto 2017 predvidoma končala s 600.000 evri izgube, za leto 2018 pa programsko-produkcijski in finančni načrt napovedujeta za skoraj 2,44 milijona evrov izgube, je danes pojasnil generalni direktor RTVS Igor Kadunc.

Kljub veliki izgubi, ki se RTVS obeta v prihodnjem letu, po Kadunčevem prepričanju vladi ne bo treba sprejemati posebnega zakona za pokrivanje izgube, kot je naredila v primeru bolnišnic. Dejal je, da vladi tudi ne namerava predlagati povišanja rtv-prispevka, saj v času pred volitvami ni nobene možnosti, da bi mu prisluhnila.

Povišale so se plače

Kadunc je poudaril, da RTVS vendarle posluje v skladu s predvidenim oz. celo nekoliko bolje, saj ima za 572.000 evrov boljšo izterjavo rtv-prispevka, kar je tudi razlog, da nadzornemu svetu zavoda niso predlagali prodaje delnic. Žal pa se bo v letu 2017 po njegovih besedah poznala razsodba v korist družbe Media Publikum, ki bo RTVS povzročila za okoli 600.000 evrov slabši poslovni rezultat.

Zaradi tega bo RTVS verjetno letošnje leto končala z izgubo, a ima iz preteklih let zadosti presežka za njeno pokritje, je pojasnil Kadunc, ki je vodenje največje medijske hiše v državi prevzel pred nekaj manj kot pol leta. Ob tem je spomnil, da so stroški plač letos za 2,2 odstotka oz. za 1,04 milijona evrov višji kot lani, pri čemer so se osnovne plače povečale za 4,3 odstotka.

STA

Breme velikih športnih dogodkov

K načrtovani visoki izgubi v letu 2018 bosta po Kadunčevih besedah največ prispevala dva športna dogodka: zimske olimpijske igre in svetovno nogometno prvenstvo. Zaradi njiju bo za okoli 3,2 milijona evrov stroškov, ki jih letos ni bilo: "Zato so programi drugih uredništev, predvsem na televiziji, zmanjšani do mere, ko vendarle še zagotavljajo izpolnjevanje funkcije in poslanstva."

Kadunc je napovedal, da bodo izgubo knjigovodsko pokrili iz presežkov prihodka nad odhodkom iz let, ko se je na RTVS stekal denar od Eutelsata. Po njegovih besedah se bo marca 2018 sprostilo za okoli 4,2 milijona evrov obveznic.

Ob tem je Kadunc opozoril, da RTVS končuje reševanje problema prekarnih sodelavcev. Ocenil je, da bodo imeli zaradi tega za skoraj tri milijone evrov nižje stroške za zunanje sodelavce, vendar iz tega naslova tudi toliko več stroškov pri plačah: "Glede na letošnjo oceno bodo plače skupaj višje za 4,6 milijona evrov."