Povratniki

Islamski skrajneži se še vračajo v Evropo, tudi v Slovenijo

G.G./STA
8. 11. 2017, 14.03
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 14.03
Deli članek:

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je postregel s podatki o vračanju borcev Islamske države v Evropo.

Reuters
Fotografija je simbolična

Poslanec SDS Branko Grims je sporočil, da je po uradnih podatkih iz Evrope v boj za skrajneže v vrstah Islamske države odšlo okoli 5680 oseb, od tega jih je bilo nekaj čez 900 ubitih v bojih v Siriji in Iraku, okoli 3200 jih išče pot nazaj, okoli 1500 pa naj bi se jih že vrnilo.

V večjem številu so se začeli vračati v drugi polovici lanskega leta in letošnje leto. Povratniki sicer niso bili neposredno vpleteni v noben uresničen teroristični napad, je povedal Grims in ocenil, da večje škode niso povzročili zato, ker so pod nadzorom obveščevalnih služb. So bili pa po njegovih navedbah povratniki vpleteni v pripravo dveh zelo velikih napadov, ki sta bila v zadnjem hipu preprečena.

Na očeh jih imajo še vsaj osem

Grims ocenjuje, da je vračanje borcev IS v Evropo še prisotno in se bo verjetno okrepilo. V Sloveniji sta bila po njegovih navedbah dva povratnika, eden je zaprt v Italiji. Še vsaj osem oseb pa je takih, ki so bile zabeležene in nadzorovane, je še povedal in dodal, da so v tujini in ni znano, ali oz. kdaj in kam se nameravajo vrniti.

Vladi je komisija po njegovih navedbah priporočila, naj v največji meri okrepi zaščito meja in "prepreči vse ilegalne migracije, pa tudi ustrezno nadzoruje vse tiste, ki so pri nas problematični".