Snežna idila

Rogla se že šibi pod težo novozapadlega snega

S.R.
8. 11. 2017, 13.13
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 13.17
Deli članek:

Slovenske gore so bile danes deležne obilice novozapadlega snega, o naravnost idiličnih razmerah tako danes poročajo tudi z Rogle.

Rogla
Tako je danes videti pot na Roglo.

Po včerajšnjem dnevu, ko je v slovenskih gorah še občasno snežilo, je danes zapadlo še do okoli 20 centimetrov snega, pri čemer se je meja sneženja gibala nekje med 800 in 1200 m nadmorske višine. Na izpostavljenih legah, zlasti v visokogorju, je veter delal zamete predvsem na zahodnih straneh grebenov in sedel, snežna odeja pa je mehka in rahla, poroča Arso. 

Danes, ko vlada oblačno in megleno vreme, bo občasno snežilo predvsem v vzhodnem delu naših gora, in sicer nad nadmorsko višino približno 1100 metrov. Zapade lahko do okoli 10 centimetrov snega. Po napovedih meteorologov naj bi bilo podobno tudi jutri, medtem ko se bo v petek nekoliko segrelo. Močnejšega vetra ne bo, najvišji vrhovi pa bi lahko pokukali tudi nad oblake. V petek se bo ponekod delno zjasnilo tudi v sredogorju. 

Prvi zvedavi smučarski zanesenjaki in ljubitelji snega so se danes že podali na Roglo, kjer so preverjali snežne razmere. Očitno tam vlada že prava zimska idila.

Plazovi

V visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov danes vlada zmerna nevarnost snežnih plazov, pri čemer so nevarna predvsem strma pobočja in mesta z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.