Kdo je Tanja Pečar?

Prva dama Slovenije zgolj po potrebi

Žiga Kariž
6. 11. 2017, 20.40
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 21.31
Deli članek:

Tanja Pečar je življenjska sopotnica predsednika Boruta Pahorja in naša prva dama. A v tej vlogi se običajno pojavlja le takrat, ko to zahteva protokol.

Instagram

Slovenci v preteklosti nismo kaj dosti pozornosti namenjali življenjskim sopotnicam naših predsednikov. Še največ medijskega prostora je bila deležna Štefka Kučan, naša prva prva dama, ki je bila leta 2002 izbrana celo za Slovenko leta. Zdaj, ko si naš narod lasti celo prvo damo ZDA, je nekaj več pozornosti tej funkciji namenjene tudi pri nas.

Instagram
Odvetnica Tanja Pečar je naša prva dama.

Družina Pahor-Pečar

Odvetnica Tanja Pečar je že več kot trideset let življenjska sopotnica Boruta Pahorja. Skupaj imata sina Luko, njun zakon pa se precej razlikuje od običajnih zvez. Kot je Borut Pahor priznal letos poleti v pogovoru za revijo Avenija, s Tanjo že dalj časa ne živita več skupaj. Kljub temu se kot družina družijo ob vikendih, Tanja pa se v vlogi prve dame pojavlja takrat, ko je to potrebno. Zadnje leto, ko se je začel boj Boruta Pahorja za ponovno izvolitev na najvišji državni položaj, jo lahko ob njem opazimo pogosteje.

Brez privilegijev

Lani ga je v nekem trenutku celo zamenjala v predsedniški palači in ob dnevu odprtih vrat sprejela večje število državljanov, ki jih zanima, kako je videti delovno mesto našega predsednika. Vsem privilegijem in s tem tudi finančnim nadomestilom, ki po zakonu pripadajo prvi dami, se je Tanja Pečar odpovedala in ohranila svojo odvetniško kariero. Zakonodaja prvi dami, predsednikovi soprogi ali zunajzakonski partnerici, zagotavlja položaj in določene pravice v zvezi z opravljanjem protokolarnih in drugih družabnih obveznosti. Za kritje stroškov zaradi teh obveznosti ima pravico do mesečnega nadomestila v višini 15 odstotkov plače predsednika republike, kar je dobrih 800 evrov bruto.

Instagram
Njuna veza traja že 30 let.

Bogatejša od predsednika

Že pred zadnjimi predsedniškimi volitvami je Tanja Pečar razkrila, da je finančno dobro situirana. Takrat je imela 370 tisoč evrov prihrankov ter je bila lastnica četrtine skupnega stanovanja in tretjine hiše, seveda pa je tudi lastnica odvetniške pisarne. V medijih se s svojmi mnenji praktično ne pojavlja in dela svojega partnerja ne komentira.

Instagram