Brutalni oče

Sumljive poškodbe malčice! Socialni delavci 13-krat na domu gejevskega para, niso pa preprečili tragedije!

R.T.
6. 11. 2017, 20.48
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 09.29
Deli članek:

18-mesečna deklica je bila žrtev brutalnega očeta.

Nesrečna Elsie.
Primerjava s tragičnim primerom "jeseniške deklice" se do neke mere nudi sama po sebi. Na okrožnem sodišču v Kranju se je konec septembra z obsodbo zaključilo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju. Za smrt dveletne deklice Arine sta bila obsojena na 23 (Jakupi) in 21 let (Alibabić) zapora. 

Sodišče je 31-letnega Matthewa Hicks-Scullya iz Cardiffa v Walesu spoznalo krivega za umor 18-mesečne Elsie. Višino zaporne kazni mu bodo določili jutri. Obsojeni krivde ne priznava. Trdi, da se je deklica poškodovala sama.

Kaj se je dogajalo v družini gejevskega para? Obsojeni Matthew Hicks je v zakonsko zvezo s Craigom Scullyem stopil po šestih letih skupnega življenja avgusta 2012, naslednji mesec pa sta si zaželela otroka. Prijavila sta se v postopek za posvojitev in julija 2015 po dolgotrajnih preverjanih dobila zeleno luč. Septembra sta za “poskusno obdobje” dobila v roke dojenčico Elsie. Socialni delavci so ju še preverjali.

Zlom noge, padec po stopnicah

Nista minila niti dva meseca, ko si je malčica zlomila nogo. Par je socialnim delavcem in zdravnikom povedal, da je padla. Sredi decembra naj bi Elsie spet padla, tokrat se je “opraskala” po glavi. Socialni delavci so gejevski par opozorili, da morata z otrokom k zdravniku. Scully-Hicks sta se zlagala, da sta jo že peljala k zdravniku. Marca 2016 Matthew kliče na pomoč po telefonu. Pravi, da je njegova hčerka padla po stopnicah in da bruha kri.

Posvojitev odobrena

Socialni delavci maja ocenijo poskusno obdobje in odobrijo posvojitev. Mala Elsie je od 12. maja 2015 uradno v rokah para Hicks-Scully.

25. maja Matthew spet kliče na interventno številko. Malo Elsie naj bi ob prihodu domov našel na tleh, nepremično. Zdravniki ugotovijo, da ima malčica hude poškodbe glave, možganske krvavitve in zlomljena rebra. Čez štiri dni Elsie umre v bolnišnici v Cardiffu.

South Wales Police
Obsojeni Matthew Scully na sodišču ni pokazal čustev.

“Satan v otroških oblačilih”

Med sojenjem so prebrali tudi SMS-spročila, ki jih je Matthew pošiljal svojemu partnerju Craigu. Matthew je partnerju sporočal, da vse težje prenaša malčico, ki jo je opisal kot “Satana v otroških oblačilih”. Tudi njuni sosedje so na sodišču povedali, da so večkrat slišali, kako je Matthew povzdignil glas in kričal na otročička.

Sodišče je potrdilo vse ugotovitve zdravnikov, ki so v svojih izvedenskim mnenjih ocenili, da je bila malčica večkrat žrtev nasilnih dejanj. Usodno so bile poškodbe glave 25. maja, ko je obsojeni Elsie (najverjetneje) s silo vrgel na tla.

Preiskava se sicer nadaljuje. Pod drobnogledom je zdaj ravnanje centra za socialno delo. Postavlja se namreč vprašanje, ali bi lahko socialni delavci ugotovili, da par Hicks-Scully ni primeren, da posvoji deklice Elsie.